10 cărți pe care trebuie să le citești dacă ești antreprenor

Cărțile te fac deștept. Nu există altă cale. Nu-ți dai seama pe moment, dar ideile acumulate din cărți îți rămân undeva, acolo, și incubează. Și dintr-o dată (mă rog, după câteva zeci, sute de cărți citite) te trezești că ești puțin mai deștept. Că ai idei. Argumentate. Că știi chestii. Și nici nu știi de unde au apărut.

Credem atât de mult în importanța cărților și în educație în general încât ne alocăm 30 de minute pe zi din programul de muncă pentru citit. E obligatoriu pentru toată echipa.

Apropo de asta, o să-ți spunem ce titluri a citit echipa de la începutul anului și până acum. Dar la sfârșit. Să trecem la cele 10 cărți recomandate pentru antreprenori.  

#1 Mitul antreprenorial

de Michael E. Gerber

Scor pe Goodreads 4/5

cărți, 10 cărți pe care trebuie să le citești dacă ești antreprenor

Votată cartea #1 de business de Inc. 500 CEOs.

Mecanul care își deschide Service. Gospodina care își face cofetărie. Frizerul care își face Barber Shop. Mama care își deschide grădiniță.

Îi cunoști. Sunt specialiștii care devin antreprenori. Dar ce e greșit cu asta?

Ce te învață

MIT, s. n., ANTREPRENORIÁL, adj 1: Mitul antreprenorial: Mitul că majoritatea oamenilor care își deschid afaceri mici sunt antreprenori. 2: presupunerea eronată că o persoană care înțelege munca tehnică dintr-o firmă, poate conduce cu succes o firmă care se ocupă cu respectiva muncă tehnică.

Plecând de la presupunerea asta, și anume că nu ești antrepenor doar pentru că ți-ai făcut o afacere din pasiune, e-Myth (Mitul antreprenorial) îți explică cum să lucrezi pentru afacerea ta, și nu în ea.

Îți spune cum să îți organizezi echipa și sistemele pentru ca afacerea să meargă și fără tine și chiar să fie replicată de 5,000 de ori.

De ce te ajută

Dacă și tu ești un om tehnic care și-a făcut o afacere ca să nu mai lucreze la patron, cartea asta e pentru tine. Pentru că s-ar putea să ai același job de angajat, doar că în firma ta, și cu o tonă de alte responsabilități pe cap.

De unde o poți cumpăra

#2 Cel mai bogat om din Babylon

de George S. Clason

Scor pe Goodreads 4,3/5

cărți, 10 cărți pe care trebuie să le citești dacă ești antreprenor

Ai cunoscut genul de oameni care indiferent cât de mulți bani produc, nu reușesc să îi păstreze? Sau te-ai trezit dintr-o dată cu o sumă considerabilă de bani cu care să nu știi ce să faci? (în afară să o cheltuiești, desigur!)

Cel mai bogat om din Babylon explică principiile de bază ale educației financiare într-o serie de povești petrecute demult, în Babylon. Cartea e o lectură ușoară, rapid de parcurs (150 de pagini) și îți poate schimba total modul în care îți administrezi finanțele personale.

Ce te învață

Economisește 10% din tot ce câștigi. Toată viața. Apoi ia suma aia și investește-o în active are să îți aducă prosperitatea pe termen lung.

Fă diferența dintre cheltuielile necesare și mofturi. Muncește mult și devino mai bun pentru a-ți crește constant venitul. Bogăția este rezultatul unui flux stabil de venituri. Nu poți atinge succesul până când nu îți depășești tendința de a procrastina.

De ce te ajută

Degeaba produci bani dacă nu îi păstrezi pe termen lung.

De unde o poți cumpăra

#3 Irațional în mod previzibil

de Dan Ariely

Scor pe Goodreads 4,1/5

cărți, 10 cărți pe care trebuie să le citești dacă ești antreprenor

Luăm decizii raționale, nu? Nu. Nici tu, nici clienții tăi. Iar modul în care “o luăm pe ulei” e extrem de previzibil.

Ce te învață

Cum să-ți faci strategia de preț, ce așteptări să setezi în fața clienților (și cum, și de ce), și de ce o ia lumea razna când vede “gratis”.

Cum estimează clienții valoarea primită (hint: prin comparații) și cum poți să controlezi modul în care prezinți costul unui produs pentru a-i crește valoarea percepută. Funcționează și la oameni, nu doar la produse. Citește cartea și-o să înțelegi ce vreau să spun 😊

De ce te ajută

Pe scurt, te învață cum să te folosești de iraționalitatea clienților tăi (fii fără griji, și tu ești la fel de irațional) pentru a-ți pune produsele și firma în avantaj.

De unde o poți cumpăra

#4 Șlefuitorul de diamante

de Geshe Michael Roach, Lama Christie McNally

Scor pe Goodreads 4/5

cărți, 10 cărți pe care trebuie să le citești dacă ești antreprenor

Afacerile și budismul. Ce au în comun? Cartea asta.

Ce te învață

Sper că nu te-am pierdut până aici. Ca antreprenor, nu e suficient să fii muncitor, un bun strateg, vânzător, vizionar, etc. Ai nevoie și de principii care să te ajute să faci afaceri într-un mod etic.

Și exact asta îți arată Șlefuitorul de diamante: învățăturile budiste aplicate în afaceri pentru a atinge succesul.

De ce te ajută

Îți deschide orizontul către un nou mod de a face business, unul care nu este foarte popular în lumea corporate sau în lumea antreprenoriatului în general. Și unul prin care pui capul liniștit noaptea pe pernă.

De unde o poți cumpăra

#5 Work the system

de Sam Carpenter

Scor pe Goodreads 3,9 din 5

cărți, 10 cărți pe care trebuie să le citești dacă ești antreprenor

Când ești singur în firmă, e ușor. Tu centrezi, tu dai cu capul. Pe măsură ce îți crește echipa lucrurile devin tot mai complicate. Iar atunci când ești în proces de scalare, chiar ai nevoie de niște sisteme care să te ajute să automatizezi și organizezi procesele din firmă.

Un mic avertisment: mulți iubesc cartea asta, mulți o urăsc. Am observat însă un punct comun în părerile ambelor tabere: cartea e foarte repetitivă (aceleași idei puteau fi puse în jumătate din numărul de pagini).

În plus, cartea e plină de exemple personale irelevante (cum ar fi că autorul nu dă bacșiș la restaurant decât în cazuri excepționale – dar doar după ce deduce 5% din șpagă dacă chelnerul se adresează “you guys” lui și soției lui. Iar soția lui nu e “guy”). O fi și ăsta un sistem.

Ce te învață

Lumea e compusă din sisteme și subsisteme iar dacă îți dai seama cum să modifici aceste sisteme pentru a le îmbunătăți, viața și munca ta vor fi mai bune.

Uite-te la imaginea de ansamblu din firmă. Apoi împarte-o pe bucăți, documentează și sistematizează totul – până când lucrurile pot funcționa perfect fără tine.

Ai 3 pași de urmat (Definirea obiectivelor, creearea sistemelor, menținerea sistemelor) și 3 seturi de documente de pus la punct (Obiectivele Strategice, Principiile Operaraționale Generale, Procedurile de Muncă).

De ce te ajută

Pentru că n-ai nevoie de incendii stinse zilnic prin firmă, de confuzie sau să fii tot timpul în birou. Când mergi pe sistemul de proceduri în firmă, poți să-ți trăiești libertatea pe care ți-ai dorit-o când ai devenit antreprenor.

De unde o poți cumpăra

#6 Cum să câștigi prieteni și să influențezi oameni

de Dale Carnegie

Scor pe Goodreads 4,2/5

cărți, 10 cărți pe care trebuie să le citești dacă ești antreprenor

Ca antreprenor, gestionezi echipe, negociezi contracte, obții deal-uri sau parteneriate. Ai nevoie ca oamenii să te asculte și eventual chiar să te placă pentru a naviga cu bine toate aceste interacțiuni.

Nu toți antreprenorii sunt extroverți, dar toți pot aplica câteva principii din acest titlu clasic pentru a-și îmbunătăți relațiile cu ceilalți. Dacă Warren Buffet a fost la cursul lui Dale Carnegie, poți și tu să-i citești cartea.

Ce te învață

Critica e inutilă (a se nota în relația cu angajații). Când suntem criticați, rar ne mobilizăm să facem schimbări reale și mai degrabă ne umplem de frustrare. Mergi pe pozitiv – apreciază comportamentul dezirabil – iar oamenii îl vor face mai des. Funcționează și la copii.

Ăsta ar fi primul principiu. Mai sunt 29 de principii în carte, exemplificate fain și împărțite în 4 categorii:

 • Tehnici fundamentale în interacțiunea cu oamenii
 • 6 moduri prin care să-i faci pe oameni să te placă
 • Cum să convingi
 • Fii un lider: Cum să schimbi oamenii

De ce te ajută

Pentru că atunci când ai o afacere, vrei, nu vrei, interacționezi cu o grămadă de oameni de la care vrei să obții ceva. Unii îți sunt clienți, alții angajați, parteneri sau furnizori – vrei să te placă și să poți naviga o discuție în favoarea ta.

De unde o poți cumpăra

#7 Lost and Founder

de Rand Fishkin

Scor pe Goodreads 4,4/5

cărți, 10 cărți pe care trebuie să le citești dacă ești antreprenor

Hai să fim serioși, antreprenoriatul nu se învață din cărți. Și nici cum să fondezi o afacere SaaS de la 0 la o afacere de $45 de milioane pe an.

Dar dacă e să vezi toată călătoria de business și lecțiile învățate, cred că Rand Fishkin e tipul la care să te uiți. A fondat Moz, un tech startup, și are povești și lecții interesante de spus din proces.

Ce te învață

Ceva ce știi deja: e al naibii de greu să fii la început, și nu-ți merge tot timpul bine. Poți lansa prea devreme un MVP (varianta inițială, minimalistă a unui produs) și să dai greș.

Sau despre growth hacking, un termen super la modă acum dar mai greu de pus în practică. Dacă ai venituri și îți crește business-ul nu înseamnă neapărat că nu vei fi nevoit să faci și concedieri. Iar fondurile de venture capital vin și ele cu un cost.

De ce te ajută

Chiar dacă nu ai un startup de tech, lecțiile povestite într-un mod transparent și autentic sunt cel puțin interesante pentru un antreprenor.

De unde o poți cumpăra

#8 Atomic Habits

de James Clear

Scor pe Goodreads 4,35/5

cărți, 10 cărți pe care trebuie să le citești dacă ești antreprenor

Una din cele mai bune cărți pe care le-am citit. E utilă pentru toată lumea dar cred că e și mai bună pentru antreprenori.

De ce?

Pentru că antreprenorii sunt cei care își ies din zona de confort. Iar acolo te așteptă tot felul de provocări care îți spun să te oprești. Și fix atunci ai nevoie de mindsetul din cartea asta.

Ce te învață

Schimbările mari se fac prin acțiuni mici, zilnice, care se adună.

cărți, 10 cărți pe care trebuie să le citești dacă ești antreprenor
Sursă imagine aici

Când aduci îmbunătățiri chiar și de 1% pe zi în aria în care vrei să te dezvolți, creșterea la final de an va fi de 37,78%.

Azi iei scările în loc de lift. Mâine alegi salata ca garnitură în loc de cartofi. Și uite așa te trezești peste un an că ai scăpat de kilogramele în plus. Lucrurile mici se adună.

Iar asta e doar una din multele idei faine din Atomic Habits (atomic = mic, habits = obiceiuri. Obiceiuri mici).

De ce te ajută

Principiile lui Clear pot fi aplicate cu succes și în business. Antreprenorii vor de multe ori să rezolve cea mai mare și evidentă problemă din business, însă asta nu e cea mai eficientă cale.

Ai mai multe șanse să aduci îmbunătățiri reale în afacerea ta rezolvând câte o problemă mică, în fiecare zi. Azi punem la punct procedura de răspuns la telefon. Mâine renunțăm la abonamentele din firmă pe care nu le folosim și salvăm 1% din costuri. Și tot așa.

De unde o poți cumpăra

#9 Tracțiune

de Gino Wickman

Scor pe Goodreads 4,2/5

cărți, 10 cărți pe care trebuie să le citești dacă ești antreprenor

La fel ca Work the System, Traction îți explică cum să-ți organizezi firma astfel încât să nu te lași înghițit de micile probleme care apar zilnic în orice business.

Ce te învață

Sistemul de Operare Antreprenorial (EOS – Entrepreneurial Operation System). Este o metodă practică pe care o poți aplica în business-ul tău pentru a-l crește și a-l conduce cu mai mult focus.

De ce te ajută

Toate metodele de oragnizare și sistematizare a proceselor de business au scopul de a face firma să meargă fără tine. Dacă libertatea este unul din motivele pentrru care ai devenit antreprenor, n-ar fi rău să o obții.

De unde o poți cumpăra

#10 Banii – Stăpânește Jocul

de Tony Robbins

Scor pe Goodreads 4/5

cărți, 10 cărți pe care trebuie să le citești dacă ești antreprenor

Oprah Winfrey a zis că Tony Robbins este super-human, și dacă îl auzi vorbind probabil că ești de acord cu ea. Unul din cei mai celebri business coaches din lume, și-a bazat cartea pe 50 de interviuri 1-la-1 cu experți financiari de top - Warren Buffett, Steve Forbes, Carl Icahn, și mulți alții.

Ce te învață

Să-ți pui viața financiară la punct în 7 pași. Îți dă informații aparent complicate într-un mod ușor de citit și înțeles, cu exemple concrete.

Îți face un lifetime income plan – plan de venituri pe viață – și îți dă sfaturi venite de la experți despre cum să iei decizii financiare importante.

De ce te ajută

Dacă ești antreprenor, iei decizii legate de bani mai des decât omul obișnuit. Nu strică să primești câteva sfaturi de la experți financiari de top.

De unde o poți cumpăra

Ce citește echipa ALY Media

Ți-am promis titlurile parcurse de noi de la începutul anului până acum. Iată o parte din ele (sunt peste o sută, pun o parte din eledoar 50 și ceva din ele):

 • Arta Negocierii, Chris Voss
 • The Four, Scott Galloway
 • România, te iubesc!, Cosmin Savu, Rareș Năstase, Paula Herlo, Alex Dima, Paul Angelescu
 • Ne facem bine, Cosmin Savu, Rareș Năstase, Paula Herlo, Alex Dima, Paul Angelescu
 • Efectul luna de miere, Bruce H. Lipton
 • Captivat, Nir Eyal
 • Banii - Stapaneste jocul, Tony Robbins
 • Curs de vânzări, de Zig Ziglar
 • Pre-suasiune, Robert Cialdini
 • Klopp – Fitbal în ritm de heavy metal, Raphael Honigstein
 • Maria Tănase - Artista, omul, legenda, Stejarel Olaru
 • Connected, Nicholas Christakis și James Fowler
 • Work the system, Sam Carpenter
 • Pelerinul rus, Arhimandrit Paulin Lecca
 • Cele 5 răni, Lise Bourbeau
 • Spin Selling, Neil Rackham
 • Opusul lui Răsfăț, Ron Lieber
 • Povestea mea, Michelle Obama
 • Start with why, Simon Sinek
 • eCommerce evolved, Tanner Larsson
 • Dotcom Secrets, Russel Brunson
 • Atomic Habits, James Clear
 • Factfulness, Hans Rosling
 • Made to stick, Chip & Dan Heath
 • Predictably irrational, Dan Ariely
 • So good they can't ignore you, Cal Newport
 • Linchpin, Seth Godin
 • Expert secrets, Russel Brunson
 • Everybody writes, Ann Handley
 • Cel mai bogat om din Babylon, George S. Clason
 • UX Strategy, Jaime Levy
 • Regula 10x, Grant Cardone
 • Focus, Daniel Goleman
 • Psihologia Popurului Român, Daniel David
 • Arta de a influența, Alex Mucchielli
 • Masoara ce contează, John Doerr
 • Despre decizie și eficacitate, Peter Drucker
 • Arta subtila a nepasarii, Mark Manson
 • Curajul, Brene Brown
 • Regula de 5 secunde, MEL ROBBINS
 • Dezvăluiri imposibile, J. D. Robb
 • Spune Pot si Vei Putea, Norman Vincent Peale
 • Forța gândirii positive, Norman Vincent Peale
 • Trezeste uriasul din tine, Tony Robbins
 • Franny si Zooey, J.D. Salinger
 • Intelepciunea nesigurantei, Alan Watts
 • The human laws of nature, Robert Green
 • Nu scuzelor, Brian Tracy
 • Developing the Leader Within You, Maxwell
 • Ego is the enemy, Ryan Holidays
 • Setea muntelui de sare, Marin Sorescu
 • O scurta istorie a timpului, Stephen Hawking
 • The hidden half, Michael Blastland
 • Managementul timpului tau, Ritta Emmet
 • Tata sarac, tata bogat, Robert Kiyosaki
 • Imperfecti, liberi si fericiti, Christope Andre

Cine suntem?

Aly Media, agenție de web digital înființată în 2015, specializată în construcția site-urilor care vând. Printre proiectele noastre se numără platforme de ecommerce, siteuri dedicate proiectelor educaționale (precum Upriserz) sau soluții online pentru nișe specifice (grădinițe, săli de sport șamd).

Poți accesa Portofoliul de aici. Iar dacă dorești o ofertă personalizată, te invit să completezi acest formular.

Ți-a plăcut articolul?

Lasă-ți adresa de mail în căsuța de mai jos și vei primi câte un nou articol în fiecare joi, direct pe mail.

Share this on:

Facebook
Twitter
LinkedIn

ABOUT US

We’re the game changers of web development services. Our no compromise, no bullshit approach has led us to create projects that deliver outstanding results.

Follow us on

AlyMedia utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea si în activitatea curentă a AlyMedia cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

Privacy Settings saved!
Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

These cookies are necessary for the website to function and cannot be switched off in our systems.

In order to use this website we use the following technically required cookies
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Decline all Services
Accept all Services