Înainte de a face schimbări radicale sau investiții majore, e important să te asiguri că site-ul tău funcționează la capacitate maximă așa cum este. În articolul de azi îți vom prezenta câteva trucuri simple pentru a obține maximum de rezultate cu ceea ce ai deja.
Nu trebuie să inventezi roata, e suficient să aduci mai multe îmbunătățiri mici care produc un impact major folosite împreună.
Maximizează conversia
Retargeting
O metodă super eficientă de maximizare a conversiei. Retargeting implică instalarea unui cod care urmărește activitatea online a vizitatorilor site-ului tău. Conform 2Performant, *0,82% din vizitatorii unui site cumpără în mai puțin de o oră de la prima vizită. Restul de (peste) 99% au nevoie de puțin mai multă convingere.
*Rata medie de conversie este de 1,76%. Dintre toți oamenii care cumpără de pe un site, puțin sub jumătate – 46,5% - cumpără în mai puțin de 1 oră.
Cum funcționează
Când un vizitator intră pe site fără să cumpere, acest cod de tracking îi urmărește activitatea după părăsește site-ul. Când intră pe alte site-uri, îi sunt afișate reclame cu produsul pe care l-a vizualizat pe site-ul tău.
Retargetingul are câteva avantaje majore:
- Îi amintește prospectului de tine
- Îi amintește de produsul de care are nevoie în cazul în care nu l-a cumpărat deja
- Îți creează o imagine bună de brand (magazinul tău pare mai mare decât este de fapt)
Mulți oameni nu realizează că sunt retargetați, ci au impresia că magazinul online pe care tocmai l-au vizitat are un buget suficient de mare încât să își spună reclamele peste tot 😊Asta poate contribui și la creșterea încrederii în brandul tău. Crede-mă, ai nevoie de încredere în online. Este cea mai valoroasă monedă de schimb pentru un eShop.
Retargeting în numere
- Există cu 70% mai multe șanse ca un client retargetat să finalizeze comanda.
E bine să știi că reclamele de pe site-uri (banners ads) sunt destul de inutile. Au un CTR (click through rate – rată de click) de 0.07%. În schimb, reclamele retargetate de banner au un CTR mediu de 0.7% - ceea ce nu mai e atât de inutil.
Chiar dacă potențialul client nu finalizează comanda în momentul în care vede reclama, tot rămâi în mintea lui și te va asocia cu produsul pe care îl căută.
- Retargeting-ul poate crește rata de conversie cu până la 150%
- După 4 săptămâni de retargeting continuu, search-ul cu numele brandului crește cu 1046% iar vizitele pe site cresc cu 726%
Unde poți retargeta clienții cu reclame?
- Google Ads
- Pe tot Internetul
Review-uri de produs
Marile magazine online au un sistem foarte bun de review-uri. La fel și marketplace-urile ca eMag sau Amazon. Ele știu cum să încurajeze oamenii să lase review-uri și rar se întâmplă să vezi produse rămase fără recenzie. Magazinele online mai mici, pe de altă parte, au secțiunea de recenzii goală.
De ce ai nevoie de review-uri pe site:
- Crește încrederea în brand
- Contribuie la SEO cu o poziție mai bună pe Google
Cum să obții review-uri de la clienți
- Cere-le să lase un review. Dă-le un mail după ce au cumpărate ceva – poate fi la o oră sau la o săptămână de la plasarea comenzii – și întreabă-i de experiența avută.
- Încurajează-i cu un discount, un bonus sau cu un cadou. Trimite-le în colet un beneficiu care poate fi folosit doar dacă lasă un review pe site.
Nu uita să afișezi produsele pe site și în funcție de scorul obținut în urma review-urilor.
Landing pages
Dacă nu știi exact ce este un landing page, poți afla aici (am inclus în articol și întreaga structură a unui landing page).
Landing page-urile sunt foarte eficiente pentru că au un singur obiectiv: să convingă vizitatorul să facă o singură acțiune (de obicei e vorba de un buton care te duce direct la check-out). Nu există un meniu, linkuri sau alte elemente care să distragă atenția de la scopul final.
Avantajele unui landing page:
- Buget mai mic de reclame pentru același rezultat
- Mai multe lead-uri calificate
- ROI mai mare
De unde poți aduce trafic pe un landing page:
- Reclame plătite (Google, Facebook)
- Mail (newsletter)
- Social media
- Articole pe blog
Site mobile friendly
Câteva statistici relevante pentru traficul pe mobil:
- 63.6% din vânzările online din România vin de pe mobil
- 71.9% din clicks vin de pe mobil
- Momentul cu cel mai intens trafic pe mobil: duminică, la ora 21
- Momentul cu cele mai mare vânzări pe mobil: luni, la ora 14
- 50.9% din clienții de pe mobil convertesc în mai puțin de o oră
Vei pierde peste jumătate din vânzări cu un site neoptimizat pentru mobil. Conținutul trebuie să se adapteze ecranului, în special pagina de produs și secțiunea de check-out.
Maximizează vânzările
Magnet
Un magnet este un produs cu care atragi noi clienți. Nu e menit să fie profitabil și nici nu reprezintă produsul de bază al afacerii tale. De fapt, poți pierde bani cu un magnet – dacă costul acesteia e de 10 lei, de exemplu, dar tu îl vinzi cu 5 lei.
Unele magazine aleg să vândă un produs popular în pierdere pentru a atrage noi clienți. În magazinele fizice poate fi un produs extrem de dorit vândut la un preț foarte mic pentru a atrage oamenii în magazin. Odată intrați, clienții vor cumpăra și alte produse care au o marjă de profitabilitate sănătoasă. Per total, coșul de cumpărături e profitabil pentru afacere.
Același lucru se întâmplă și în online, doar că afacerile care vând un produs în pierdere o fac cu o strategie foarte bine gândită în spate. Produsul vândut în pierdere este de obicei magnetul de la începutul unui funnel de vânzare. În final, magnetul își scoate întotdeauna banii. Poate ești familiar cu acele cărți oferite gratuit pe net pentru care trebuie să plătești doar transportul. Aceea este o strategie de “free plus shipping” la care vânzătorul iese în pierdere (pe moment).
Tripwires
Sunt foarte asemănătoare cu magneții doar că magazinele online nu ies în pierdere cu vânzarea lor. De cele mai multe ori sunt produse digitale oferite la un preț mic (maxim 100 de lei) care odată vândute ies pe 0 sau generează un profit nesemnificativ. Din nou, scopul lor este să genereze noi lead-uri.
Este foarte important să ai un produs de bază, profitabil, după fiecare ofertă magnet sau de tripwire.
Reduceri limitate
O altă metodă eficientă de a genera vânzări este o campanie de flash sales. Redu prețul produselor de pe site pe o perioadă limitată, pune un cronometru și promovează promoția prin reclame plătite. Ai grijă însă să nu apelezi foarte des la o astfel de tactică pentru că îți vei pierde credibilitatea.
Folosește telefonul
Un număr de telefon pe site îți crește credibilitatea și poate ajuta la creșterea vânzărilor. Clienții pot suna dacă au nevoie de informații în plus sau dacă întâmpină dificultăți cu procesarea comenzii.
Maximizează profitul
Transport gratuit
Folosește transportul gratuit într-un mod strategic, nu ca o tactică disperată pentru a genera mai multe vânzări. Crește profitabilitatea magazinului tău online introducând o comandă minimă pentru transport gratuit.
Această valoare trebuie să fie mai mare decât comanda medie pe site. Tanner Larsson, un expert în eCommerce, recomandă ca valoarea minimă pentru a obține transport gratuit trebuie să fie cu 20% mai mare decât valoarea comenzii medii pe site.
În final, scopul transportului gratuit este de a crește media comenzilor pe site. Și după cum bine vezi pe majoritatea magazinelor online, tactica funcționează: 58% din consumatori sunt dispuși să adauge mai multe produse în coș pentru a obține acest beneficiu.
Pro tip: menționează în secțiunea de checkout suma pe care clientul o mai are de cheltuit ca să obțină transport gratuit.
Exemplu. Informații oferite pe pagina de produs:
Exemplu. Informații despre costul de transport pe pagina de checkout:
Nu uita să crești comanda minimă pentru transport gratuit odată cu creșterea comenzii medii pe site.
Ride-alongs
Sunt acele cupoane sau flyere pe care le primești odată cu livrarea unei comenzi. În urma unei comenzi pe epantofi, de exemplu, am primit așa:
- Cupoane de reducere pentru următoarea comandă (cu o dată limită la care pot fi folosite!)
- Un formular de retur
- Factură
- Informații utile – cum să returnez un produs, cum să îl ambalez în caz de retur și cum primesc banii înapoi
Partea bună pentru astfel de pliante este că ai cost de livrare/distribuție 0. Și dacă le produci în cantități mari, aceste pliante și cupoane sunt destul de ieftine.
Ce poți trimite cu comanda:
- Cupoane de discount
- Mostre gratuite
- Leaflet-uri informative
- Un thank you card
- Un mesaj în care îi rogi pe clienți să lase o recenzie
- Un flyer pentru un produs complementar al altui brand (pentru promovarea căruia ești evident plătit)
Tu câte trucuri folosești pentru a-ți maximiza conversia, vânzările și profitabilitatea pe site? Scrie în secțiunea de comments mai jos ce alte trucuri te-au ajutat în performanța magazinului tău online.
Iar dacă nu ai făcut încă investiția aceasta și a venit momentul să-ți creezi propria prezență online, te invit să arunci o privire peste pachetele noastre de criză.
Știm că este o perioadă dificilă și ne dorim să venim în sprijinul firmelor care întâmpină dificultăți financiare în perioada asta. Oferim varianta de bază a produselor noastre premium la un preț redus, cu posibilitatea de a achita în rate.
Ai întrebări? Scrie-ne la contact@alymedia.com sau dă-ne un telefon la 0733.177.355.