În 2021 cele mai multe cumpărături online se fac de pe versiunea de mobil a magazinelor online. Da, valoarea medie a comenzii este mai mare de pe Desktop. Da numărul de comenzi de pe mobil este atât de mare, încât pur și simplu nu mai poți ignora versiunea de mobil a magazinului tău online.
Cât cumpărăm online de pe versiunea de mobil a magazinelor online
Iată ponderea tranzacțiilor realizate de pe mobil (din 100% tranzacții Desktop + mobile) pe diferite categorii:
- Articole pentru copii & jucării - 82%
- Beauty - 73%
- Fashion – 72%
- Pharma – 70%
- Adult – 70%
- Sănătate & îngrijire personală – 67%
- Auto & moto – 67%
- Sport & drumeție – 63%
- Pet shop – 60%
- Cărți, filme & muzică – 60%
- Casă și grădină – 52%
- IT&C și electrocasnice – 47%
- Altele – 55%
Informația luată de aici.
Concluzia acestor cifre e că magazinele online trebuie să-și optimizeze site-urile cu prioritate pe versiunea de mobil. Iar noi am adunat 3 cele mai importante bune practici de UX (user experience – vezi aici despre ce e vorba dacă nu ești în temă) de la autoritatea în domeniu.
Pune-le în practică și o să-ți îmbunătățești considerabil vânzările online generate pe versiunea de mobil a site-ului tău.
De unde am luat cele 3 bune practici de UX pentru versiunea de mobil
Dintr-o analiză UX a 58 de site-uri (versiunea de mobil). S-au acordat peste 12,000+ de Scoruri pentru Uzabilitatea pe Mobil (Mobile Usability Scores) pe 31 de subiecte. Pe scurt, experții în UX au observat persoane reale care au folosit versiunea de mobil a mai multor site-uri.
Din observarea comportamentului natural al oamenilor în timp ce navigau aceste magazine online (vezi în imaginea de mai jos), experții în UX de la Baymard Institute au tras câteva concluzii care te pot ajuta și pe tine să-ți îmbunătățești experiența de pe mobil a site-ului.
Parcurge în continuare acest articol dacă vrei să afli care sunt cele 3 bune practici pe care ți le recomandăm să le implementezi pe versiunea de mobil a site-ului tău.
1. Fără reclame pe prima pagină a site-ului (varianta de mobil)
95% din site-uri mobile pun reclame în zonele principale ale home page-ului. Nu vorbim aici de reclame la alte branduri sau acele reclame Google. Nu.
Ne referim strict la bannerele disproporționat de mari ale brandurilor care anunță ultimele campanii de reduceri sau promovează cine știe gamă, exact ca în exemplul de mai jos de pe site-ul Walmart.
Care e problema
Nu îți dai seama pe ce site ești
Ești dezorientat când un banner imens îți ocupă tot ecranul.
Îți distrag atenția
Din a găsi categoriile de produse, de exemplu. Sau chiar din a cumpăra ceea ce aveai nevoie.
În plus, ultimele teste au arătat că utilizatorii variantei mobile a site-urilor sunt copleșiți de cantitatea prea mare de conținut de pe prima pagină.
Site-urile au nevoie de white space. La fel și magazinele online pe varianta de mobil!
Îți este mai greu să interacționezi cu site-ul
De exemplu, când dai scroll peste un astfel de banner te trezești că navighezi printr-un carusel; într-un final trebuie să dai mai multe click-uri decât este cazul pentru ceea ce ar fi trebuit să fie o navigare simplă.
Toate aceste probleme minore de adună și lungesc timpul de navigare pe site, înrăutățesc experiența de cumpărare și generează o percepție negativă asupra site-ului sau brandului tău.
Dacă site-ul tău e prost, înseamnă că și produsul e prost.
Cam asta se întâmplă la nivel subconștient în capul nostru atunci când facem cumpărături online.
Soluția
Dacă totuși decizi să incluzi reclame pe prima pagină a site-ului tău, ai grijă ca acestea să nu ocupe trei sferturi din ecranul telefonului mobil atunci când magazinul online e accesat de pe un astfel de device.
2. Textul butonului care trimite într-o subcategorie să fie explicit
Butonul de pe home page care trimite într-o subcategorie fără să explice clar asta crește rata de abandon a site-ului.
Iată exemplul concret care ilustrează fenomenul: o persoană a fost observată în timp ce intra pe site-ul Adidas. Dă click pe butonul ‘Shop Women’ aflat pe home page, varianta de mobil. Apar doar 2 rezultate: 2 perechi de adidași.
Utilizatorul e confuz și frustrat așa că iese de pe site.
Comportamentul a fost replicat de mai mulți utilizatori care odată ajunși într-o subcategorie de produs fără să-și dea seama, abandonează frustrați site-ul.
Care e problema
Pe mobil textul de pe bannere nu este la fel de vizibil și tindem să citim doar textul de pe butoane. În plus, e mult mai simplu să te pierzi pe versiunea de mobil a unui magazin online și să nu îți dai seama când ai intrat într-o sub-subcategorie.
Chiar dacă pe caruselul din home page scrie că e vorba de o reducere sezonieră sau doar de adidașii roz de primăvară pentru femei din site (și nu de toți adidașii), utilizatorii nu citesc toate aceste informații.
De multe ori citesc doar textul de pe buton, dau click având alte așteptări și în final părăsesc site-ul frustrați.
Soluția
Trimite vizitatorii magazinului online în subcategorii direct din home page doar atunci când specifici foarte clar în textul din buton unde ajung. De exemplu: “Cămăși pentru femei”, “Ultimele Noutăți Femei”(ca în exemplul de mai jos).
3. Butonul de Search trebuie să redea rezultate chiar dacă cuvântul nu e scris corect
Când facem shopping pe mobil suntem pe fugă, nu vedem foarte bine ce scriem și de multe ori mai facem și altceva în același timp. E normal să nu scrii perfect în căsuța de Search a unui magazin online, în special pe varianta de mobil.
Devine extrem de frustrant pentru utilizatori atunci când un cuvânt căruia îi lipsește o literă nu redă niciun fel de rezultat.
Care e problema
Rescrierea cuvântului îngreunează procesul de shopping online și crește durata de timp petrecută de utilizator pe site. Prin astfel de analize UX observăm și încercăm să eliminăm toate piedicile din calea unei experiențe ușoare și plăcute în online.
Cu cât clientul tău își găsește mai ușor și mai rapid produsul dorit, cu atât cresc șansele de a-l cumpăra iar satisfacția clientului este și ea mai mare.
Soluția
Investește pe site într-o funcționalitate de search cu autocomplete inteligent, care redă rezultate relevante chiar și în cazul cuvintelor scrise incorect. O funcționalitate performantă de search sugerează rezultate încă de la primele litere scrise, exact cum se întâmplă în cazul eMag.
Același site redă rezultate relevante atunci când căutăm “masna” în loc de “masina”:
Adaptează-ți magazinul online noilor bune practici de UX pe versiunea de mobil!
Shoppingul online făcut pe versiunea de mobil a trebuie să fie ușor, rapid și lipsit de elemente care frustrează. Exact asta e experiența pe de shopping pe unul din magazinele online construite de noi. Iar acesta este doar unul din motivele pentru care noi, la ALY Media, construim site-uri care vând.
Nu credem că există o rețetă care li se aplică tuturor. Succesul necesită analiză și muncă targhetată către nevoile reale ale clienților.
Vrem să-ți cunoaștem brandul, clienții și industria. Abia apoi îți putem oferi valoroasa consultanță de care ai nevoie pentru a răspunde la întrebarea ”Și eu cum să fac să vând online mai mult, mai bine, mai profitabil?”.
Așadar, scrie-ne aici datele tale de contact iar unul din consultanții noștri te va suna curând. Sau dă-ne tu un telefon la 0733.177.355, vizitează-ne paginile de Facebook sau de Instagram.
Spor la conversii!
Ah, ți-a plăcut acest articol?
Lasă-ți adresa de mail în căsuța de mai jos și primești în Inbox două astfel de articole în fiecare lună!