Clienții ezită să cumpere și abandoează coșul de cumpărături într-o proporție covârșitoare? Simți că site-ul tău nu oferă suficientă credibilitate și încredere pentru a genera conversii? Vrei să-ți faci site-ul remarcat, dar pare că n-o să ajungă niciodată pe prima pagină din Google? Cauți un diferențiator care să te scoată în față? Poate n-ar fi rău să introduci elementul de interacțiune pe site.
Tot ce nu-i organic e scump
Reclamele de pe Facebook și Instagram, Google ads, sau cam tot ce îți aduce trafic plătit se scumpește simțitor de la un an la altul.
Cea mai bună strategie este să mergi pe un mix de plătit și organic. Iar noi știm să facem site-uri care vând, dar și site-uri care au poziții bune în Google.
Cum ajungi pe prima pagină din Google
Am vorbit anul trecut despre cum site-urile care oferă o experiență de utilizator pe pagină mai bună vor fi favorizate de algoritmul Google în 2021.
Iată că 2021 a venit iar o experiență mai bună pe pagină înseamnă și interacțiune pe site. Să-ți explic de ce.
Monolog vs. Conversație
Ce te ține mai mult în priză: discursul cuiva pe o scenă sau o conversație la un pahar de vin?
Site-urile tradiționale sunt echivalentul discursului: informații multe și plictisitoare care merg într-o singură direcție: de la emițător la receptor. Inevitabil, după 30 de secunde te ia plictiseala. Și ieși de pe pagină.
Brandurile care oferă interacțiune pe site sunt echivalentul unei conversații la un pahar de vin. Informația e un du-te vino între emițător și receptor iar conținutul se schimbă în funcție de feedback-ul fiecărei părți.
Buuuun. Sper că te-am lămurit de ce elementele de interacțiune pe site îți aduc plus valoare:
- Fac site-ul neplictisitor
- Păstrează vizitatorul mai mult timp pe pagină
- Cresc șansele ca acesta să cumpere, să se întoarcă sau să fie loializat
Legătura SEO - Interacțiune pe site
Google afișează prima dată cel mai util conținut pentru utilizator. Cu cât o pagină este mai folositoare și relevantă, cu atât va avea o poziție mai bună pe motorul de căutare.
O pagină care oferă interacțiune pe site va fi considerată de algoritm ca fiind mai utilă oamenilor, deci o va împinge în față.
E atât de simplu.
Să trecem acum la cele 3 tool-uri prin care poți capta atenția vizitatorilor site-ului tău interacționând cu ei.
1. Tool-uri interactive
Tool-urile interactive transformă site-urile dintr-un monolog într-o conversație. Utilizatorii iubesc să fie în centrul atenției. Ei vor să fie auziți, să aibă un cuvânt de spus și să trăiască în online experiențe cât mai personalizate și autentice.
Un exemplu de element interactiv pe un site din portofoliul nostru:
Un alt exemplu de tool interactiv: quiz-ul care vine în ajutorul clienților unui magazin online de ochelari pentru a-i ajuta să găsească perechea perfectă de rame.
Acest quiz ghidează clientul în procesul de shopping și îi oferă sfaturi personalizate pentru alegerea produsului potrivit. Clientul investește timp și emoții în interacțiunea cu brandul iar șansele de a finaliza comanda cresc considerabil.
Alte tool-uri de interacțiuni pe site:
- Chatbot live
- Un calculator online
- Un chestionar live
Obectivul este să le captezi vizitatorilor atenția în timp ce le oferi valoare.
Astfel de pagini au întotdeauna tarficul organic mai crescut decât paginile statice. Dacă ai pagini cu tool-uri de interacțiune, poți observa diferența de trafic dintre paginile normale și cele care interacționează cu utilizatorul în Google Analytics.
2. Conținut video
Un scurt video transmite informații într-un mod mult mai digerabil decât o poate face un bloc de text. Iar un video bine făcut captează atenția și ține oamenii mai mult timp pe site. Cu până la 2,6 ori mai mult timp pe site, conform Wistia.
Iar HubSpot confirmă faptul că un video pus la locul potrivit îți va crește gradul de interacțiune pe site și poziția site-ului pe Google.
Potențiale dezavantaje și soluțiile lor
Există și anumit dezavantaje ale video-urilor de pe paginile web. Acestea încetinesc viteza de încărcare a paginii iar asta poate crește semnificativ bounce rate-ul (sau rata de respingere).
Piederea de viteză poate fi redusă prin optimizarea video-ului și a site-ului în general. Pentru asta ai nevoie de o echipă de profesioniști.
Iar bounce rate-ul îți va exploda doar dacă pui pe pagină un video pe post de decorațiune. Atunci când un video oferă valoare (transmite informații utile, salvează timp, oferă explicații sau tutoriale de care clientul are nevoie, bucură sau amuză audiența) atunci și bounce rate-ul va reflecta asta.
3. Lead Magnets
Acești magneți de lead-uri, cum s-ar traduce mot-a-mot, sunt printre cele mai eficiente metode de a-ți convinge utilizatorii să interacționeze cu site-ul și cu brandul tău.
Lead magnets sunt pe site-uri de mulți ani, deci nu reinvetează nimeni roata. Motivul pentru care îi găsești peste tot este că funcționează. Te provocăm așadar să le dai o șansă dacă nu ai făcut-o până acum.
Exemple de lead magnets:
- eBook
- Template
- Quiz
- Studiu de caz
- Curs online sau training video
- Checklist
- Software
- Calculator
- Ghid
- Raport
- Infografic
- Webinar
Cum arată un lead magnet bun?
- Rezolvă o problemă reală a clientului
- Promite un singur lucru
- E foarte specific
- E ușor de parcurs
- Oferă multă valoare
- E accesibil instant
- E strict legat de activitatea brandului și îi demonstrează expertiza în domeniu
Cum îți îmbunătățesc lead magnets poziția pe Google
Google se asigură că împinge în față conținutul util pentru utilizatori, iar regula de bază a unui lead magnet este ca acesta să fie util. Altfel nimeni nu și-ar da adresa de e-mail în schimbul materialului, indiferent dacă este vorba de un PDF gratuit, un template, un video sau un eBook.
Vrei să oferi un lead magnet pe site-ul tău pentru a obține adrese de mail și lead-uri calificate? Scrie-ne aici iar noi te ajutăm cu implementarea tehnică pe site-ul tău!
Concluzie
În trecut eram bombardați de mesaje, de informații de pe site-uri și de spot-uri la TV. Acum trăim în era în care modificăm șirul narativ al unui serial (vezi Black Mirror: Bandersnatch), lăsăm comentarii pe paginile brandurilor și le dăm mesaje private persoanelor publice.
Tehnologia, internetul, social media au transformat mesajul companiilor într-o conversație. Același trend se plică și în web design.
Oamenii vor să facă parte din poveste, să răspundă, să interacționeze.
Dă-le șansa să o facă și pe site-ul tău. iar Google te va răsplăti pentru asta.
Hai să-ți îmbunătățim gradul de interacțiune pe site! Scrie-ne aici și hai să-ți ducem site-ul la următorul nivel.