Stop! Înainte să irosești bugetul, descoperă dacă pagina ta de vânzare are aceste 6 elemente
Marketingul, bată-l vina! Nu-i bine fără el pentru că, din păcate, clienții nu îți apar din senin la ușă. Nu-i bine nici cu el pentru că poți irosi sume enorme fără vreun rezultat sau fără să știi măcar ce te-a lovit.
După 10 ani de antreprenoriat, marketing, vânzări, funneluri și reclame online, după ce am studiat și am lucrat cu sute de companii, putem spune cu încredere că succesul lasă urme. Și chiar dacă nu există o rețetă general valabilă ca să construiești pagina de vânzare ce îți va produce milioane, există totuși câteva elemente de bază care îi asigură succesul.
La fel cum poți construi o casă cu 2 sau 3 etaje, o poți face pătrată sau dreptunghiulară, o poți face din lemn sau cărămidă, dar elementele de bază rămân aceleași. Tot va avea o fundație, pereți, un acoperiș și minim o ușă. Cel puțin dacă vrei să reziste și să poți intra în ea. 😊
Astăzi îți dezvăluim fundația, pereții și acoperișul unei pagini de vânzare care transformă străinii în clienți mai repede, mai ieftin și mai ușor.
Cele 6 elemente sunt:
- Hero section puternic
- Copywriting persuasiv
- Încredere
- Dizolvarea obiecțiilor
- Ofertă irezistibilă
- Eliminarea anxietății
- Hero section puternic
Hero-ul paginii tale de vânzare este prima imagine pe care o poți vedea fără să dai vreun scroll, indiferent dacă ești pe telefon sau Desktop. Deloc întâmplător, se numește hero – sau erou.
Hero-ul este cel mai important element al unui landing page. Pentru fiecare 1 euro cheltuit sa să îl construiești, 80 de cenți ar trebui să meargă aici. Una din faimoasele zicale a lui lui David Ogilvy vorbește despre importanța primelor impresii, fie ele un bună ziua, un titlu, sau primele 3 secunde petrecute pe o pagină de vânzare:
“În medie, de cinci ori mai multe persoane citesc titlul decât textul principal. Când ai scris titlul, ai cheltuit deja optzeci de cenți din dolarul de promovare.”
Paginile performante de vânzare au un hero puternic care captează atenția și stârnește curiozitatea pentru mai mult. Dacă până acum nu i-ai acordat prea multă atenție primei imagini de pe pagina ta de vânzare, e timpul să o faci. S-ar putea să te trezești că ai un Robin, când tu de fapt îl vrei pe Batman.
Pune pe pauză reclamele acelea scumpe, investește într-un hero puternic și bucură-te de rezultate îmbunătățite.
- Copywriting persuasiv
Ți s-a întâmplat vreodată să intri pe o pagină de vânzare și să simți că ești înțeles? Că vocea din text știe exact în ce etapă de conștientizare te afli, ce simți și cu ce probleme te confrunți?
Copywritingul persuasiv este textul care te face să te simți văzut și care îți amplifică dorința să accesezi soluția. Atunci când ești de cealaltă parte a baricadei și deții pagina de vânzare, misiunea ta este folosești copywritingul persuasiv și să îți împachetezi produsul într-o soluție irezistibilă.
Însă nici cel mai persuasiv copywriting nu poate compensa pentru o lipsă totală de... încredere.
- Încredere
Încrederea este cea mai valoroasă monedă de schimb din lumea business-ului. Brandurile nu ar putea exista fără încrederea pe care omenii o simt că vor primi același nivel de calitate de fiecare dată când le cumpără produsele. Fără încredere nu am avea ketchup Heinz la raft sau mâncare pentru căței Royal Canin. Am alege cu toții alternativele mai ieftine și fără nume.
Încrederea îți permite să ceri mai mulți bani pentru serviciile tale. Tot încrederea transformă străinii în clienți care se întorc din nou și din nou.
Cum construiești încrederea?
Exact ca în cazul relațiilor interumane, și încrederea dintre oameni și companii se construiește în timp. Iată cum construiești încredere:
- Afirmi doar lucruri adevărate, indiferent de sursa sau mediul de comunicare
- Și faci constant micropromisiuni
- ...pe care le onorezi de fiecare dată
Odată ce comunici cu clientul dintr-o poziție de încredere, poți trece mai departe la dizolvarea obiecțiilor.
- Dizolvarea obiecțiilor
Ce sunt obiecțiile?
În vânzări, obiecțiile sunt întrebările, ezitările sau îndoielile care împiedică potențialul client să cumpere. Obiecțiile pot fi verbalizate sau pot rămâne la nivel subconștient. Iată câteva exemple de obiecții comune:
- Oare care e prețul? Dacă e prea scump?
- Care sunt caracteristicile produsului?
- Poate produsul să facă tot ce am nevoie?
- Dacă nu ajunge la timp?
- Oare cât costă transportul?
- Și dacă mă răzgândesc?
- Oare dincolo era mai ieftin/bun/calitativ/rapid?
Cum dizolvi obiecțiile?
Există 3 metode clasice prin care poți dizolva obiecțiile pe o pagină de vânzare:
- Prin mesaje liniștitoare puse în diferite secțiuni și în Checkout (De exemplu: Transport și retur gratuit)
- Printr-o secțiune de Întrebări Frecvente unde adresezi toate obiecțiile identificate
- Printr-un tabel de comparații
- Ofertă irezistibilă
Ce este oferta?
Prin ofertă nu ne referim la prețul pe care îl practici. Oferta este tot ce îi pui pe masă clientului în schimbul banilor pe care acesta ți-i oferă.
Oferta poate să includă:
- Locația: o cafea vândută lângă Turnul Eiffel e mai valoroasă decât una de la Five To Go
- O garanție: un Ford Focus este mai valoros atunci când are atașată o garanție de 10 ani decât un automobil identic
- Brandul: o oră de sport cu un atrenor personal celebru este mai valoroasă decât o oră cu un antrenor începător, chiar dacă antrenamentul este identic
Ce este oferta irezistibilă?
O ofertă devine irezistibilă atunci când valoarea percepută este IMENSĂ, iar prețul este la nivel de chilipir comparativ cu valoarea creată.
Cum crești valoarea percepută?
DA – poți crește valoarea percepută a produsului sau serviciul tău fără să faci vreo schimbare în calitatea lui sau în modul prin care îl oferi clienților. Iată cele 5 elemente prin care poți crește valoarea percepută:
- Scarcity (un Porsche valorează exponențial mai mult atunci când există doar 10 modele în lume)
- Urgență (o reducere este mai valoroasă atunci când expiră la miezul nopții)
- Bonusuri (un produs este mai valoros atunci când vine la pachet cu un bonus care în mod normal costă bani)
- Garanții (o oferă care include garanția banilor înapoi este semnificativ mai valoroasă decât un produs identic, dar fără o garanție)
- Nume (gândește-te doar la Car Spa vs. Car Wash – nici măcar nu trebuie să explici diferența! Ne așteptăm de la un Car Spa să ofere mai multă valoare chiar dacă serviciile celor două sunt identice)
Acum că i-ai crescut valoarea percepută a produsului pe care îl vinzi pe pagina ta de vânzare, să trecem la elementul final care va transforma străinii în clienți mai repede, mai ieftin și mai ușor: eliminarea anxietății.
- Eliminarea anxietății
Când aveai 7 ani și ai început prima zi de școală, vocea caldă a mamei ți-a șoptit în ureche: “Șșșș, o să fie bine. Ai să vezi!”.
Înainte de examenul de șoferi, cel mai bun prieten te-a încurajat cu o vorbă bună: “Siiiigur o să treci sala de data asta!”
Iar în dimineața nunții, viitorii tăi nași te-au asigurat că iei decizia corectă: “Lasă, emoțiile trec. Sunteți făcuți unul pentru altul!”
Exact asta ai și tu de făcut pe o pagină de vânzare. Doar că în loc să îți încurajezi viitori clienți că îi iei de la școală la ora 12, le dai mesaje de asigurare că fricile lor sunt deja rezolvate.
Iată câteva exemple concrete de mesaje care elimină anxietatea:
- “Transport gratuit”
- “Peste 1,000 de clienți fericiți”
- “Retur gratui în 30 de zile”
Tu câte elemente bifezi?
Aruncă o privire pe pagina ta de vânzare. Ai un hero puternic? Folosești copywriting persuasiv? Dizolvi fricile și obiecțiile? Ai o ofertă irezistibilă construrită pe o fundație de încredere?
Dacă răspunsul este negativ chiar și la una dintre întrebări, atunci irosești bani prin bugetul de reclame și pierzi potențiali clienți de fiecare dată când îți este vizitat site-ul.
Recomandarea noastră este ca înainte să faci investiții serioase în canalele de promovare să îți îmbunătățești pagina de vânzare și rata de conversie odată cu ea.
Suntem la un click distanță
Dacă ești în căutarea partenerului de încredere care să te ghideze pe drumul conversiilor și rezultatelor în online, ai ajuns unde trebuie. Noi suntem ALY Media, agenție specializată în maximizarea conversiilor încă din 2015.