Raspunsul este, niciuna. Corect ar fi sa spunem care este cea mai potrivita pentru tine si afacerea ta. Am intalnit foarte multi proprietari de afaceri, care din cauza marketingului foarte bun al anumitor platforme au facut alegeri gresite si care in cele din urma, fie au schimbat solutia existenta fie au declarat faliment.
Sunt multe solutii pentru ecommerce dar astazi vreau sa discutam mai detaliat despre Prestashop, Magento si Open Cart, desi WooCommerce prinde din ce in ce mai mult teren, dar despre asta intr-un articol viitor.
Analizand primele 1 milion de magazine online la nivel global, conform datelor din BuildWith, piata este dominata de Magento, urmata de osCommerce, OpenCart, Zencart si Prestashop.
In Romania, conform celor de la Agile Media primele 3 locuri ar fi ocupate de Prestahop, OpenCart si Magento.
Inainte de toate, trebuie sa intelegi care e cea mai buna platforma de ecommerce pentru tine, ceea ce inseamna ca trebuie sa intelegi si viziunea celor care au creat-o. De exemplu, in SUA – tara mama – companiile sunt impartite cam asa: pana la 500 de angajati sunt firmele mici, pana la 1500 sunt firmele medii iar firmele mari au peste 1500 de angajati. Cum am spune noi, enterprise 🙂
Si incepem inevitabil cu Magento.
Nu de putine ori am intalnit clienti care au dorit sa isi dezvolte magazinele pe Magento, doar pentru ca au auzit in stanga si in dreapta ca e “cea mai buna, cea mai mare, cea mai folosita” etc.
Sincer, si eu am auzit despre Ferrari ca e o super masina dar cred ca ar trebui sa mi-o si permit, nu? 🙂
In primul rand, Magento este o solutie de nivel enterprise si este o varianta buna pentru companiile mari, cu peste 1000 de angajati, cu cifra de afaceri de cate sute de milioane de euro si buget de cheltuit pentru zona de online.
Daca nu esti un jucator de liga asta, mai bine renunta la ideea de a folosi Magento. Fireste, daca speri ca intr-o buna zi vei deveni Emag poti continua cu Magento, dar fii pregatit totusi ori cu bani ori sa dai faliment.
Nu spun ca nu iti poti “face treaba” cu ea, insa trebuie sa iti asumi aceste lucruri. Costurile de dezvoltare pentru Magento sunt mari, costurile cu serverele la fel (apropo, ai nevoie de un minim dubluprocesor cu o configuratie foarte buna sau chiar doua daca nu vrei sa ai surprize de Black Friday)si sa nu uitam de taxele anuale la Magento.
Cu toate astea, aproximativ 95% din firmele romanesti folosesc Magento la maxim 35 % din capacitate si asta datorita marketingului. Iar Magento nu duce lipsa de marketing excelent.
Nu am intalnit pe nimeni pana acum care sa vrea sa intre in online si sa intrebe: “care este cea mai buna platforma de ecommerce pentru mine?” Nu, toata lumea intreaba care este cea mai buna platforma ecommerce si atat.
Si oricum, alegerea se face de cele mai multe ori dupa ureche si nu consultand pe cineva specializat.
Nu e singura situatie de acest gen, mereu avem alternative insa refuzam sa le vedem din cauza obiceiurilor proaste influentate de un marketing foarte bun. Hai sa ne gandim la Microsoft Excel care exceleaza prin capabilitate dar 90% dintre useri folosesc sub 10% dintre facilitati. De ce?
- OpenCart
- PrestaShop