Daca ai un magazin online sau intentionezi sa deschizi unul in urmatoarea perioada, atunci acest articol este potrivit pentru tine.
Desi, sunt multe criterii care se aplica si site-urilor de prezentare, mai ales celor care isi prezinta produsele online, char daca nu au un cos de cumparaturi.
Sunt foarte multe aspectele de care trebuie sa tinem cont pentru a avea un magazin online performant, iar prin performant, intelegem un site care vinde mult dar care tine cont si de aspectele juridice importante.
Cred ca oricarui owner de site ecommerce ar trebui sa ii pese de aceste aspecte, pentru a afla ce este bine in site-ul lui si ce nu, pentru a putea lua decizii documentate despre cum ar putea sa isi imbunatateasca prezenta online si sa vanda mai mult dar si sa functioneze in legalitate.
Desigur, daca nu vrei sa vinzi mai mult sau sa fii in legalitate cu magazinul tau, iar, acest articol nu este pentru tine.
Asa cum spuneam, sunt foarte multe criterii pe care trebuie sa le bifeze un magazin online: de la Design, Customer Experience, Usability, Mobile, la SEO, Securitate, Social Media, Calitatea serviciilor dar si Aspecte Juridice.
In urmatoarele articole iti voi prezenta 30 (sunt peste 100) dintre cele mai importante aspecte, desi o astfel de sortare a fost destul de grea, iar astazi vorbim de primele 10, mai ales dintre cele juridice.
1. ACORDUL USERULUI ASUPRA TERMENILOR SI CONDITIILOR
Inainte sa fie plasata comanda, trebuie sa oferi clientului posibilitatea de a citi acordul de Termeni si Conditii de derulare a comenzii. Este considerat un contract intre tine - vanzator si el - cumparator.
Foarte important este ca “bifa” sa nu fie pusa by default, astfel incat el sa isi dea acordul cu acestea si sa bifeze ca a citit. Cu alte cuvinte, conform legii, prin bifa pusa de el, accepta contractul.
2. Proces de comanda online functional
Toti pasii prin care trece un utilizator, de la vizualizarea produsului, la adaugarea lui in cos si pana la finalizarea comenzii, trebuie sa fie lipsiti de erori, functionali, intuitivi si bineinteles, sa nu uitam de pagina/emailul/mesajul de confirmare a comezii.
3. ANPC
Desi este un aspect cunoscut, am intalnit multe magazine online care nu au afisat linkul catre ANPC. Conform legii, orice magazin online este obligat sa aiba pe prima pagina link-ul catre ANPC, iar acesta sa fie functional.
Singura exceptie de la lege, se aplica celor care opereaza in afara granitelor.
4. SOL
Daca in cazul ANPC am vazut magazine online cu acest link, in cazul SOL numarul este semnificativ mai mic.
Link-ul duce catre o platforma a Comisiei Europene destinata solutionarii extrajudiciare a litigiilor aparute in urma tranzactiilor online.
Nerespectarea acestei obligatii se sanctioneaza de catre ANPC cu amenda intre 2.000-5.000 lei.
La fel si in acest caz, link-ul trebuie sa fie vizibil.
5. E-mail specific si proceduri
E bine sa afisezi pe site o adresa de e-mail sau/si datele de contact ale unei persoane responsabila cu rezolvarea problemelor in cazul unui client nemultumit.
Poti face asta fie la sectiunea Contact, fie in Termeni si Conditii. Important este ca procedura sa fie “functionala” si sa raspundeti clientului in maxim 14 zile calendaristice.
6. Politica de returnare
Directiva Drepturilor Consumatorilor cere ca un magazin online sa specifice, clar, ca respecta politica de returnare a produselor in 14 zile calendaristice pentru consumatori.
Sunt si exceptii de la lege: de exemplu, produsele perisabile.
7. Protectia datelor cu caracter personal
Legea 677/2001 te obliga sa informezi minim, referitor la datele operatorului de date personale, scopul prelucrarii acestora si drepturile utilizatorilor si tertii care au acces la datele colectate.
8. Specificatiile produselor
Conform art. 6 (1) a) din OUG 34/2014, un magazin online trebuie sa prezinte in pagina de produs principalele caracteristici ale produsului/serviciului comercializat.
9. Date de contact
Tot conform legii, fiecare magazin online trebuie sa afiseze pe site (inca de pe prima pagina) cateva informatii importante: denumire firma, numarul de inregistrare de la Registru, CUI, capital social, adresa postala a sediului si a punctelor de lucru, numar de telefon si adresa de email valide, programul de lucru.
10. Sigla Trusted
Am observat o performanta buna a magazinelor care afiseaza sigla Trusted, care este un logo distinctiv acordat magazinelor online care indeplinesc anumite standarde de calitate.
Cu alte cuvinte, sporeste increderea cumparatorilor.
Daca astazi am vorbit prepoderent de aspecte juridice, necesare pentru ca magazinul tau sa functioneze conform legii, in urmatorul articol vom discuta despre functii/continut pe care un magazin online performant trebuie sa le aiba.
Pana data viitoare, spor la conversii!
David
Cum te modelează exercițiile fizice dincolo de sala de sport și impactul lor în business: 16 motive pentru care să faci sport
Exercițiile fizice au un impact profund asupra corpului și minții noastre, influențând mult mai mult decât doar mușchii sau capacitatea cardio. Ți-am pregătit o listă