5 moduri în care hostingul îți impactează traficul, profitul și afacerea online

Care sunt deciziile care impactează bunăstarea afacerii tale online? Produsul pe care îl vinzi, calitatea site-ului, canelele de promovare – toate contribuie la succesul sau eșecul unui magazin online. Dar dacă ți-aș spune că hostingul îți impactează afacerea online mai mult decât pare?

Alegerea pachetului de hosting nu e prioritară pentru un antreprenor care pornește la drum în online. Sunt și multe opțiuni pe piață, de multe ori nu știi care e diferența dintre ele iar tendința e să iei o decizie rapidă, nu neapărat una bine informată.

Cum îți impactează hostingul afacerea?

Dacă nu te poți baza pe serviciul tău de hosting și site-ul “pică” frecvent, vei pierde bani prin clienți care nu pot accesa site-ul și comenzi pierdute. Pe lângă corelația directă cu ROI-ul, calitatea hostingului te impactează și în mod indirect.

Te invit să parcurci acest articol dacă principalul tău criteriu în alegerea unei firme de hosting îl reprezintă traficul, veniturile, și ROI-ul, nu prețul.

Vei afla care sunt zonele de business impactate de calitatea serviciului de hosting, și anume:

  1. Viteza
  2. Securitatea
  3. SEO
  4. Scalabilitatea
  5. Uptime-ul

Toate sunt în strânsă legătură cu veniturile și cu buna funcționare a magazinului tău online.

Apoi, poți trece prin câteva detalii tehnice la care să fii atent atunci când îți alegi furnizorul de hosting:

  • Suport
  • DNS
  • CDN
  • Monitorizare web

Înainte să intrăm în detalii, hai să vedem ce e hostingul și de ce ai nevoie de el.

Ce e hostingul și cum funcționează

Hostingul este casa site-ului tău. Dacă ai un site, fie el magazin online sau un simplu site de prezentare, ai nevoie de un loc în care să fie „hosted” (găzduit).

Tipuri de servicii de hosting:

  • Shared hosting
  • Reseller hosting
  • VPS – Virtual private servers
  • Servere dedicate

Shared hosting este cel mai popular serviciu de hosting. Practic, plătești o taxă lunară pentru ca site-ul tău să fie găzduit pe un server împreună cu multe alte site-uri.             

Indiferent de tipul ales, să trecem la cele 5 zone de business impactate de calitatea hostingului.

#1. Viteza

O secundă de întârziere în încărcarea paginii rezultă în:

  • 8% mai multe coșuri abandonate
  • 7% scădere a ratei de conversie pe Desktop
  • 20% scădere a ratei de conversie pe mobil

Mai mult, 40% din vizitatori pleacă de pe un site care nu se încarcă în maxim 3 secunde. Iar Amazon a raportat că fiecare secundă de întârziere a încărcării unei pagini îi costă $1,6 miliarde pe an.

Așadar, în online viteză = vânzări. Cu cât un site se încarcă mai repede, cu atât numărul de comenzi plasate este mai mare.

Mulți antreprenori cred că viteza de încărcare e impactată de calitatea site-ului, ceea ce e adevărat. Pune însă cel mai bine construit site din lume pe server limitat iar pagina se va încărca greoi.

Așadar, viteza de încărcare a paginii depinde în mare parte și de calitatea hostingului.

Ce poți face

Uite-te la pachetele de hosting oferite de furnizorul tău. Acestea pot impacta viteza în moduri diferite.

Hostingul shared, de exemplu, înseamnă că mai multe site-uri împart același server fizic. Hostingul share-uit e ca un bloc în care tu închiriezi o garsonieră.

Există și varianta de VPS -  virtual private server. În aceeași metaforă, VPS-ul ar fi închirierea unui apartament mai mare din blocul de locuințe. VPS înseamnă și o putere de procesare mai mare și mai multă memorie și disk space alocate. Iar asta înseamnă creșteri în:

  • Performață
  • Viteză
  • ROI

Ești curios care este viteza de încărcare a site-ului tău? Testeaz-o aici.  

#2. Securitatea

Hostingul reprezintă poarta prin care hackerii pot accesa și ataca site-ul tău.

În 2018, 71% din atacurile cibernetice au targhetat afaceri mici, iar recompensa cerută a fost în medie de $116,000.

Ce se întâmplă când site-ul tău e atacat

  • Îți pierzi datele site-ului
  • Pierzi comenzile care ar fi fost plasate cât site-ul e căzut
  • E posibil să plătești o răscumpărare pentru a-ți recupera site-ul

Soluții oferite de providerul de hosting

De aceea e important să te interesezi ce măsuri de siguranță ia furnizorul tău de servicii de hosting pentru a-ți proteja site-ul.

Printre aceste măsuri:

  • Scannere de vulnerabilitate și malware pentru a detecta și evita orice cod malițios
  • O politică clară împotriva atacurilor *DDoS (distributed denial-of-service - Refuzarea serviciului desemnat)
  • Back-up

*DdoS este o tehnică folosită de infractori în timpul unui atac cibernetic pentru a întrerupe activitatea site-ului. Tehnica se bazează pe trimiterea câtorva milioane de solicitări până când site-ul pică (nu mai e funcțional). Aceste solicitări sunt asemănătoare cu refresh-ul unei pagini web la apăsarea tastei F5, doar că milioane de astfel de impulsuri cauzează blocarea site-ului.

Backup Automat

Nu trebuie să-ți lași siguranța site-ului doar în mâinile furnizorului de hosting. La fel ca o asigurare de bunuri, un back-up automat îți salvează în mod automat toate datele site-ului pe un server extern.

În cazul unui atac cibernetic nu vei fi nevoit să plătești bani pentru a-ți recupera site-ul. În plus, poți restaura funcționarea acestuia imediat, deci nu mai pierzi trafic și comenzi având site-ul picat până la soluționarea problemei.

Pentru detalii și ofertă de back-up automat scrie-ne aici.

#3. SEO

Sunt deja 10 ani de când Google ia în considerare viteza de încărcare a site-ului în algoritmul său. Și cum viteza e puternic impactată de calitatea hostingului, iată că alegerea furnizorului impactează și poziția afacerii tale online pe Google.

#4. Scalabilitatea

Când ești la început, și traficul site-ului tău este mic. Pe măsură ce crești vei avea nevoie de un pachet de hosting mai generos, care să poată susține un trafic mai mare.

Înainte să-ți alegi furnizorul de hosting, verifică dacă poți upgrada pachetul de bază la unul premium.

Ar fi bine de asemenea ca firma respectivă să te atenționeze când e momentul să faci acel upgrade iar downtime-ul cauzat de schimbarea pachetului să fie 0. Ceea ne duce la următorul punct.

N-ar fi deloc distractiv să te trezești cu site-ul picat tocmai când afacerea online își ia avânt iar numărul de comenzi crește.

#5. Uptime

Uptime e o metrică de fiabilitate a unui sistem. Practic reprezintă procentul de timp în care un computer/site/server este funcțional.

Uptime este opusul lui downtime, ceea ce înseamnă timpul în care un site este ‚picat’. Nu e nicio supriză că fiecare minut offline îți impactează negativ profitul.

Cu cât uptime-ul e mai mare, site-ul poate funcționa mai mult timp fără să pice sau că aibă nevoie de o rebootare în scopuri administartive și de mentenanță.   

De ce poate să-ți cadă site-ul?

  • Atacuri DdoS
  • Pene de curent
  • Lipsa unei suprvizări constante de către administartorii sistemului
  • Eșuarea ND-urilor (Network Devices)
  • Schimbările de configurări implementate greșit

Nimeni nu-ți poate oferi un uptime de 100%, dar nu te mulțumi cu mai puțin de 99% dacă vrei un magazin online profitabil. Firma de hosting îți poate garanta de la început un anumit uptime neîntrerupt.

4 lucruri pe care să le consideri când îți alegi hostingul

Suport 24/7

Nu îți alegi momentul când îți pică site-ul, când apar erori sau pagini 404. Ele se întâmplă în cele mai nepotrivite momente, și mai ales dacă ești la început îți este dificil să le rezolvi singur.

Înainte de a alege o firmă cu care să colaborezi, uite-te la suport și la calitatea echipei. Sunt firme de hosting care oferă suport tehnic non-stop într-o limbă pe care o vorbești.

DNS (Domain Name System)

DNS, sau Domain Name System, face legătura între domeniul unui site (www.alymedia.com) și ID-ul unic al serverului pe care este găzduit. Detaliile tehnice nu sunt importante acum.

Ce ai nevoie să știi este că dacă DNS-ul nu merge, nici site-ul tău nu o să funcționeze, deci din nou pierzi potențiali clienți care probabil nu se vor întoarce pe site.

Așadar, e bine de știut că poți upgrada pachetul de hosting de la DNS standard la premium (deși unii provideri de hosting au DNS premium în serviciul lor de bază). Acest DNS premium nu îi permite site-ului să fie offline pentru că îi atribuie un nameserver secundar.

CDN (Content Delivery Network)

Content Delivery Network, sau CDN, poate de asemenea să îți crească viteza site-ului și să îi îmbunătățească performanța.

CND e un sistem de servere care livrează conținut web unui utilizator în funcție de locația lui geografică.

Pe scurt, cu cât utilizatorul e mai aproape de server, cu atât viteza de încărcare a paginii este mai mare. Un CDN scade și riscul de a avea site-ul picat din cauza unui volum mare de trafic.

Pentru firmele de hosting care oferă servicii de hosting în cloud aceste provocări legate de distanța fizică devin irelevante.

Pentru un hosting shared sau VPS vei avea însă nevoie de integrare cu CDN, ceea ce îți va îmbunătăți performanța site-ului.

Cele mai populare CND-uri din piață sunt CloudFront, Fastly, sau CloudFlare.

Monitorizare web

Cu un serviciu de monitorizare web, firmele își pot monitoriza network-ul de oriunde și oricând. Primești alerte despre diverse probleme cu mult înainte ca acestea să ajungă la clienți și să-ți afecteze business-ul.

Un serviciu de monitorizare web îți impactează în mod pozitiv securitatea și performanța site-ului și reprezintă un must în era nostră digitală.

Concluzie

Serviciul de hosting e mai important decât pare pentru o afacere online. În acest articol ai văzut modurile în care deciziile legate de hosting îți pot impacta afacerea online, și cum o decizie proastă îți poate afecta negativ vânzările.

Timpul în care site-ul tău e căzut nu e doar frustrant pentru utilizatori, îți și scade din profit. Alege cu grijă firma cu care vei colabora pe partea de hosting și nu uita să iei în considerare factorii care contează.

Site-ul Webhostchecker e posibil să-ți fie de ajutor în luarea unei decizii. Găsești aici mai mulți provideri de hosting care sunt comparați în funcție de performanță, geolocație, platforme sau rank-uri.

Rămâi informat

Lasă-ți adresa de mail în câmpul de mai jos iar noi îți trimitem săptămânal câte un nou articol interesant, care să te țină la curent cu tot ce contează în lumea digitală (și nu numai).

Share this on:

Facebook
Twitter
LinkedIn

ABOUT US

We’re the game changers of web development services. Our no compromise, no bullshit approach has led us to create projects that deliver outstanding results.

Follow us on

AlyMedia utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea si în activitatea curentă a AlyMedia cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

Privacy Settings saved!
Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

These cookies are necessary for the website to function and cannot be switched off in our systems.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Decline all Services
Accept all Services