Firmele românești caută noi moduri de a se reinventa în perioada asta tumultoasă. Industria HoReCa, turismul și organizarea de evenimente sunt primele care au de pierdut – și cu siguranță nu sunt singurele.
Pandemia schimbă business-uri
Miniprix trece de la fashion la minimarket
Miniprix, cunoscutul retailer de fashion, tocmai și-a deschis un supermarket online.
Pizzerie devine și băcănie
Pentru a rămâne pe piață, Pizzeria Fabio este acum și băcănie online.
COVID-19 schimbă liniile de producție
O variantă de adaptare – și chiar de creștere –este schimbarea produsului fabricat. Multe firme și-au adaptat linia de producție sau au făcut noi investiții în aparatură pentru a produce măști și alte echipamente medicale de protecție. Iată câteva exemple:
Farmec produce dezinfectanți
Cel mai mare producător de cosmetice din România s-a adaptat rapid noilor nevoi din piață și a început să producă dezinfectant de mâini.
Cătălin Botezatu produce combinezoane și viziere
Viggo Fashion, firma la care este acționar și Cătălin Botezatu, va livra peste 2 milioane de echipamente de protecție în schimbul a peste 18 milioane de euro.
Techtex produce primele măști românești
Au fost cumpărate și instalate noile utilaje iar testul de producție a fost demarat și el. Din aprilie, firma bihoreană va produce peste 15 milioane de măști lunar.
Universitatea de Farmacie din Cluj face dezinfectanți
Profesorii universității s-au apucat să facă dezinfectanți după instrucțiunile publicate de World Health Organization. Oamenii lucrează de dimineața până seara, cumpără materia primă din donații și au ajuns la o capacitate de producție de 10 litri pe oră.
Romarm produce echipamente sanitare
Romarm lasă pentru moment producția de arme și s-a apucat de fabricat măști, combinezoane și echipamente sanitare.
O fabrică din Cisnădie de steaguri va produce măști
Firma are deja o înțelegere cu Spitalul de Urgență din Sibiu unde va livra câteva mii de măști de protecție.
Brand de haine pentru copii produce măști
Emilia Ispas, un designer de haine pentru copii, s-a reprofilat și realizează măști din bumbac.
Suntem patru persoane în atelier care lucrează la producţie. E o situaţie de urgenţă. Am primit comenzi de la spitale, avem 500 de măşti în lucru acum.
Restaurantele livrează acasă
Din lipsa unei alternative reale, majoritatea restaurantelor livrează mâncare acasă în încercarea de a rămâne pe linia de plutire măcar cu cheltuielile de spațiu și de personal.
Mesajul lor e destul de ferm: dacă vrem să regăsim locurile preferate după trecerea crizei, ar fi bine să mai comandăm din când în când mâncare de la ele.
Mesajul Buoni e Bravi:
Bonus – bere artizanală livrată direct acasă
Micii producători locali de bere artizanală întâmpină și ei mari dificultăți, produsul lor fiind vândut în baruri și restaurante. O soluție de moment este livrarea berii la domiciliu iar o variantă pe termen lung este adăugarea retailerilor ca un nou canal de vânzare.
Mai jos câteva microberării de la care poți comanda bere artizanală locală:
Capra Noastră, Iași
Ionel Păsărică, de profesie inginer, a creat brandul Capra Noastră în urmă cu 4 ani. Acum face livrări la domiciliu „ca să mai descrețim frunțile cu licoarea noastră”. Dacă ești din Iași, știi ce ai de făcut 😊 🐐. Pentru că...
„Nu moare Capra când vor câinii.”
Ionel Păsărică
Perfektum, București
Brandul de bere artzanală creat de 4 foști corporatiști livrează gratuit în Ilfov și București. În plus, au făcut o aplicație cu ajutorul căreia poți afla în ce zi a săptămânii ești, „Pentru a veni in sprijinul celor mai afectati dintre noi”.
Anagram
Și Anagram primește comenzi de bere în mesaje private pe Facebook și continuă producția de bere în ciuda situației actuale. Cei 2 antreprenori din spatele berăriei au pus pe piață 7 beri cu o investiție de 200,000 de euro.
Soluțiile micilor antreprenori din diverse domenii (povești din Ziarul Financiar)
Și-au dat demisia, și-au pus economiile la bătaie și au muncit luni întregi fără weekenduri pentru a-și vedea pasiunea pusă în practică într-o afacere funcțională. După ani de tras au ajuns la o stabilitate financiară care a dispărut în câteva zile odată cu venirea coronavirusului.
Concret, iată cum reacționează micii antreprenori din diverse domenii la o astfel de provocare.
Firmă de software pentru HoReCa
Activitatea Ari-studio depinde 100% de industria HoReCa. Acum au hotărât să ofere gratuit modulul software dedicat firmelor care fac livrări. Profită de timpul liber pentru strategie și reorganizare.
Atelier de lădițe din lemn
Durbane Urbane va produce de mobilier din lădițe - rafturi, paturi, noptiere, măsuțe.
Cursuri de limba portugheză
Fala Portugues extinde termenul de plată pentru curs și organizează o nouă sesiune de cursuri în vară.
Livrări de cadouri și scrisori caligrafice
Livrez dragoste va adăuga cadouri pentru nou-născuți. Creează și mesaje de mulțumire pentru medici.
Laborator de pâine
Pania intensifică vânzările online, a extins zonele cu livrare gratuită și face publicitate pe Facebook. Comunică direct cu clienții din baza lor de date și vor să construiască noi parteneriate cu magazinele de cartier și diverse băcănii. În plus, o nouă gamă de produse va fi lansată online în această lună - mușchiuleț afumat, cașcaval, etc. în dorința de a crește valoarea medie a coșului.
Laborator de produse cosmetice
Panseea pune la punct o strategie online de content marketing prin care să-și educe publicul în realizarea de tratamente de DIY frumusețe. Următorul pas este lansarea de produse din ingrediente 100% locale pentru a capitaliza trendul curent de consum local.
Școală de machiaj și cosmetică Rottaru
O parte din cursuri vor fi mutate în online (mai puțin partea practică).
Anticariate
Târgul Cărții funcționează pe profit (mai mic, dar profit) cu ajutorul magazinului online. Acum lucrează la un nou proiect în online iar o parte din angajați sunt în șomaj tehnic.
În lume
Nu suntem singurii care ne schimbăm liniile de producție pentru a pune umărul la o situație fără precedent. Branduri de lux înlocuiesc producția de haine și accesorii cu cea de măști și alte materiale de protecție. Printre ele, enumerăm:
- Burberry
- LVMH - cu branduri ca Louis Vuitton, Moët
- Dior
- Conglomeratul Kering – cu branduri ca Balenciaga și Yves Saint Laurent
Brandurile de lux nu sunt singurele care se adaptează rapid. H&M și Inditex (cu branduri ca Zara sau Massimo Dutti) au început și ele să producă echipamente de protecție.
Producătorii de mașini sprijină industria medicală
Giganții s-au oferit (sau au fost presați) să producă sisteme de ventilație pentru spitale.
Nu sunt singurii
- Foxconn, producător de piese de calculatore și telefonae mobile, produce acum măști
- Un start-up italian produce valve respiratorii cu o imprimantă 3D
- BYD, producător chinez de vehicule electrice, va produce măști și dezinfectanți
Hai în online!
Îți reamintesc de pachetele noastre de criză pentru afacerile aflate în dificultate zilele astea. Oferim următoarele soluții online la prețuri preferențiale, cu posibilitatea de a achita în rate:
- Magazine online
- Site de prezentare
- Landing page
- Platformă video pentru grădinițe
- Platformă pentru săli de fitness sau antrenori
- Delivery platform
Găsești toate pachetele aici iar dacă ai întrebări trimite-le la contact@alymedia.com.