Cum s-au adaptat companiile la coronavirus: o lecție din China

Nu o să-ți vorbesc despre cât de grea e perioada asta pentru economie. Zilele astea am ascultat oameni de afaceri, angajați, traineri și influenceri, am citit zeci de articole de business și am analizat situația pe toate părțile. Vreau să-ți dau câteva idei care să te inspire să-ți resuscitezi activitatea și business-ul. Sper din suflet să te ajute. 

Pentru început îți voi da câteva idei generale, indiferent de tipul de activitate, iar la sfârșit revin cu idei concrete pentru domeniile afectate. Să începem.

Păstrează privirea de ansamblu, pe termen lung

Pandemia o să treacă. La fel, și economia o să își revină. Important e că nu te lași acaparat de frică pentru că aceasta te împiedică să gândești limpede, creativ și pe termen lung.

Nu îți pierde privirea de ansamblu. Trebuie doar să treci cu bine peste perioada asta până când lucrurile își revin la normal. Și o s-o facă.

Adaptează-te

Schimbă traiectoria de câte ori e nevoie. În momente de criză capacitatea de adaptare este una esențială. Afacerea ta nu e copilul tău. Nu te atașa de un produs, un canal de vânzare, un domeniu sau de o afacere. Fii pregătit să reconfigurezi traseul. Reacția lentă la condițiile schimbătoare îți vor afecta afacerea, așa că implementează schimbările cât mai rapid.

Un exemplu de succes este Master Kong, un producător de băuturi și noodles instant din China. Compania și-a schimbat traiectoria și prioritățile de la o zi la alta în funcție evoluția evenimentelor din țară. Încă de dinainte să izbucnească pandemia, producătorul a anticipat corect comportamentul populației de a a-ți face rezerve de mâncare.

business, Cum s-au adaptat companiile la coronavirus: o lecție din China
Sursă foto aici

Au anticipat și epuizarea stocurilor din magazine. Și-au schimbat focusul de pe offline și retailerii mari și s-au concentrat pe partea de online, eCommerce și magazine mici. Pe măsură ce magazinele fizice de retail au început să se redeschidă, Master Kong și-a adaptat rapid lanțul de aprovizionare astfel încât să poată servi cererea în creștere. Ca rezultat, producătorul a aprovizionat 60% din magazinele redeschise în această perioadă (de 3 ori mai mult decât competiția). 

Realocare de task-uri

În loc să-ți dai afară angajații, gândește-te la noi task-uri care le pot fi realocate și care fac mai mult sens din punct de vedere economic în momentul de față. Restaurantele, de exemplu, îți pot folosi angajații pe partea de livrare pe măsură ce activitatea se mută în partea de food delivery.

Alte restaurante creative din China și-au împrumutat angajații în domenii care acum necesită foarte mult personal, însă pe o perioadă limitată de timp. Unde e nevoie de forță de muncă temporară: supermarketuri, farmacii, depozitele magazinelor online (Amazon a angajat 100.000 de oameni în depozite pentru a face față comenzilor online), și așa mai departe. 

Peste 40 de restaurante, cinema-uri și hoteluri din China și-au împrumutat angajații la Hema, un nou lanț de supermarketuri deținut de Alibaba. Se poate și fără șomaj crescut și rupturi majore în economie.

business, Cum s-au adaptat companiile la coronavirus: o lecție din China
Sursă foto aici

Schimbă canalul de vânzare

Dacă până în 2020 nu ai o prezență online, e momentul să o faci acum. Dacă până acum nu ai înțeles importanța online-ului pentru orice afacere, probabil că acum știi de ce nu e bine să-ți pui toate ouăle în același coș.

Un alt exemplu de succes din China: firma de cosmetice Lin Qingxuan și-a crescut vânzările cu 200% după ce a fost nevoită să închidă 40% din magazinele fizice. Cum? Au vândut online. Și-au pus cei peste 100 de consultanți de beauty din magazine să promoveze produsele pe social media și au câștigat mai mult decât o făceau înainte de izbucnirea virusului.

business, Cum s-au adaptat companiile la coronavirus: o lecție din China
Sursă foto aici

Folosește social media

Compania de cosmetice dată ca exemplu mai sus a folosit social media ca platformă de promovare a produselor. Poate fi și cazul tău.

Timpul petrecut pe social media a crescut cu 20% în zilele astea pe măsură ce munca de acasă a devenit obligatorie în multe companii. Folosește această oportunitate. Majoritatea firmelor acționează instinctiv și taie bugetele de marketing însă din păcate (de cele mai multe ori) nu asta e soluția. Dacă oprești campaniile, ele cu siguranță nu vor mai funcționa 😊

Fii pregătit pentru o revenire

Economia își va reveni rapid iar China este dovada în acest sens. La 6 săptămâni de la izbucnirea virusului, China a intrat deja în faza incipientă de recuperare. Iată câteva semne de revenire a economiei chineze din piață:

business, Cum s-au adaptat companiile la coronavirus: o lecție din China
Sursă imagine aici

Caută oportunități în adversitate

Chiar dacă economia nu e într-un moment bun, sunt anumite domenii care duduie în momentul ăsta. eCommerce, social media, supermarketurile, tot ce ține de produse sanitare și medicale, echipamente de protecție, firme de curierat, servicii de teleconferințe, asigurări de sănătate – doar câteva din domeniile care în zilele astea fac business-ul vieții lor.

Profită de orice oportunitate apărută pe piață. Eliberează-te de gândirea rigidă și caută soluții. Întreabă-te:

Cum aș putea să le vând industriilor care explodează acum?

Adaptează, schimbă, prosperă.

Un alt exemplu de succes din China. Kuaishou, o platformă video socială, și-a adaptat conținutul cu materiale pentru școli și universități – care sunt închise în perioada asta inclusiv la noi. Kuaishou împreună cu alte companii de profil au făcut un parteneriat cu Ministerul Educației pentru o crea o sală de clasă în cloud pentru toți elevii și studenții țării. 

business, Cum s-au adaptat companiile la coronavirus: o lecție din China
Sursă foto aici

Un restaurant din China, odată ce și-a oprit activitatea, a început să producă mese semipreparate pentru oamenii din carantină. Publicul lor a fost foarte receptiv la idee. Pe de o parte, aveau satisfacția de a-și prepara propria mâncare însă cu un efort redus. În plus, au avut satisfacția de a susține o afacere locală. 

Identifică rapid noile nevoi din piață

Ca mai apoi să le deservești. Fabricile LVMH – grupul care deține Louis Vuitton și Hermes – a oprit producția din fabricile de parfum pentru a produce dezinfectant pentru mâini. Consumul nu a dispărut, s-a mutat doar în alte categorii de nevoi – cele de bază.

business, Cum s-au adaptat companiile la coronavirus: o lecție din China
Sursă imagine aici

Identifică noi obiceiuri de consum

Și adaptează-te lor. La fel cum epidemia SARS din 2003 a creat obiceiul de a cumpăra online, și pandemia de coronavirus va crea noi comportamente care vor rămâne mult după trecerea virusului.

business, Cum s-au adaptat companiile la coronavirus: o lecție din China
Sursă foto aici

Sunt deja semne că oamenii vor fi și mai deschiși la cumpărăturile online pe măsură ce toate magazinele fizice se închid. De asemenea, munca va deveni mai flexibilă odată cu munca de la distanță, sectorul de educație se va dezvolta și el pe partea de online iar industria de sănătate se va transforma și ea într-o măsură sau alta. 

Idei concrete în funcție de domeniu

Restaurante

  • Livrări la domiciliu.
  • Mâncare semipreparată (ce n-aș da pentru o oală de sarmale gata de băgat în cuptor!)
  • Meniuri mai ieftine pentru medici, curieri, etc. cât să rămâi pe linia de plutire.
  • Vinde mâncare la restaurant în avans pe când se redeschide, poate la un preț avantajos. Asta se face deja în București aici.
  • Tutoriale online – cum să gătești felul preferat din meniu (și dacă îi înveți, tot la tine vor veni să mănânce când se redeschide).
  • Închiriere de personal către depozite, supermarketuri, etc.

Grădinițe

Părinții care nu au cu cine să își lase copiii sunt efectiv exasperați zilele astea.

  • Ore educative oferite contra cost pe o platformă proprie (engleză, desen, cântecele, etc.).
  • Lectură de povești online.
  • Streaming video de dans sau gimnastică – micuții stau toată ziua în casă, chiar au nevoie.

Săli de sport sau antrenori de fitness

  • Încărcare antrenamente zilnice/săptămânale pe o platformă (contra cost).
  • Antrenament online 1 la 1.
  • Yoga & meditație (avem nevoie)

Salon de înfrumusețare

  • Cursuri online pentru adulți.
  • Schimbarea activității pentru o adaptare la nevoile reale din piață (babysitting?).

Fotograf

  • Editare foto.
  • Design pentru reclame online.
  • Fotografie de produs.

Psiholog

  • Mutați-vă sesiunile pe skype, oamenii chiar au nevoie de ele în perioada asta.

Agenție de turism

  • Vânzare de pachete în avans la prețuri avantajoase (Crăciun cu 30% mai ieftin dacă îl iei acum) cu posibilitate de anulare în caz de forță majoră.

Agenție imobiliară

  • Educație online: la ce să fii atent când cumperi un apartament.
  • Tur de casă video.

Retail/nișă

  • Investește într-un magazin online!

Firmă de curățenie

  • Tot ce ține de dezinfectare în apartamente, birouri, grădinițe, supermarketuri, etc.

Vești bune: Solidaritatea în momente de criză

Oamenii își arată adevăratul caracter în momente ca acesta. Unii au căutat o soluție de îmbogățire rapidă exploatând nevoile de bază ale multor oameni. Iar alții au înțeles că împreună putem trece cu bine peste această pandemie: economic, moral, emoțional și imunitar. 

Noi nu putem să salvăm business-uri aflate la ananghie și nici nu putem influența evenimentele globale. Dar ce putem face este să oferim o variantă de bază a produselor noastre premium la un preț semnificativ mai mic decât cel pe care îl practicăm în mod normal, cu plata în rate pentru firmele aflate în dificultate

Vom susține 50 de astfel de proiecte pentru firmele care se află în dificultate. Pe scurt, îți oferim:

  • Site de prezentare
  • Magazin online
  • Landing Page
  • Platformă de streaming video pentru grădinițe
  • Platformă de streaming video pentru antrenori sau săli de fitness;

Afacerile din România pierd bani în fiecare zi de carantină și de consum scăzut. De aceea vom livra produsul digital în 2-5 zile lucrătoare pentru a ne asigura că tu te vei adapta rapid la noile condiții de piață. 

În plus, îți vom oferi suport gratuit pe întreaga perioadă de colaborare. Cu cât ajutăm mai multe business-uri să treacă peste acest prag, cu atât vom avea mai mulți clienți și colaboratori cu care să lucrăm pe viitor. Noi am înțeles că împreună putem să stabilizăm economia. Te îndemnăm și pe tine să dai o mână de ajutor acolo unde îți permit resursele sau timpul. 

Scrie-ne

Ești interesat de un astfel de proiect? Scrie-ne la contact@alymedia.com sau hai direct pe Messenger pentru orice întrbări ai legate de kitul de criză.

Concluzie

Cu siguranță vom mai auzi soluții creative apărute în țările afectate de coronavirus. Italia, Franța, în curând Statele Unite – lumea întreagă va fi pusă în condiții de business fără precedent, fiind creat mediul ideal pentru progres inovație.

Stay safe. Stay positive. Stay focused.

Anda C.

Online Marketer @ALY Media

Ți-a plăcut articolul?

Abonează-te la Newsletter și vei primi săptămânal un nou articol cu sfaturi utile din online, direct în Inbox:

Share this on:

Facebook
Twitter
LinkedIn

ABOUT US

We’re the game changers of web development services. Our no compromise, no bullshit approach has led us to create projects that deliver outstanding results.

Follow us on

AlyMedia utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea si în activitatea curentă a AlyMedia cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

Privacy Settings saved!
Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

These cookies are necessary for the website to function and cannot be switched off in our systems.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Decline all Services
Accept all Services