In Europa, conform celor de la Ecommerce Foundation, se estimeaza ca valoarea cumparaturilor online se situeaza la aproximativ 590 miliarde de euro. Insa, cea mai rapida dezvoltare in ecommerce o au pietele din Europa de Est, care cresc anual cu aproximativ 21%.
In Romania, cei de la GPeC (www.gpec.ro), au estimat ca valoarea cumparaturilor a fost in 2017 cu aproximativ 30% mai mare decat in 2016. (2,3 – 2,4 mld euro).
Totodata, am mai spus asta si in articolele trecute si nu mai este un secret pentru nimeni, faptul ca vizitele de pe mobil au depasit cu mult vizitele de pe desktop, deci plecam de la premisa ca ai deja un site cel putin responsive.
Astazi o sa discutam putin despre cateva “trucuri” legate de experienta utilizatorului care sa te ajute sa vinzi mai mult cu magazinul tau online.
Inainte de toate, este foarte important sa retii faptul ca uzabilitatea este ca o piatra de temelie pentru un magazin online, ca o fundatie a unei constructii, daca vrei. Evident, daca fundatia scartie, ai un grad de risc mult mai ridicat de prabusire a intregii cladiri.
Pe langa acest lucru, site-ul unui magazin online este ca o carte de vizita pentru un potential client, asa cum este vitrina unui magazin clasic.
Daca site-ul tau este neingrijit dar mai ales, foarte greu de utilizat, fara indoiala vei pierde clienti! Iar daca din cauza proastei uzabilitati potentialii clienti parasesc site-ul, te abati de la scopul magazinului tau online, care este sa vanda.
Adauga aici si faptul ca dureaza maxim 5 secunde (si tot scade) timpul in care un potential client se decide daca sa navigheze sau nu mai departe pe site-ul tau.
Disclaimer: daca totusi folosesti slider-ul clasic, trebuie sa respecti cateva elemente.
1. Layout modern (design)
Evita layout-urile agglomerate, lipsite de spatiu sau pline cu elemente care distrag atentia vizitatorului. Un design curat, aerisit, cu spatii albe, pe langa faptul ca evidentiaza informatiile importante, ii ofera magazinului tau incredere ( si este unul dintre principalele motive pentru care oamenii nu cumpara de pe un anumit site)2. CTA /culoare de actiune
Se recomanda folosirea unei culori in contrast cu restul de culori din site, tocmai pentru a scoate in evidenta principalele butoane de actiune (CTA) (ex: search, adauga in cos, cos etc)
3. Evita sa pui presiune pe utilizator prin folosirea unor mesaje imperative
Conform testelor A/B, un utilizator prefera sa dea click pe un buton cu mesajul Adauga in cos in detrimentul mesajului Cumpara acum/Comanda acum. Totodata, implica-l pe utilizator atunci cand setezi mesajul pentru o anumita actiune si vei avea rezultate mai bune. (Ex: ma inscriu la..”4.Foloseste imagini “Hero” si reunta la slide-uri/carusele.
Ultimile studii in ecommerce arata faptul ca utilizatorii interactioneaza foarte putin spre deloc cu celebrele bannere automate din homepage-ul magazinelor online. De multe ori, fie sunt executate prost, fie se misca prea repede sau prea incet sau contin prea multe mesaje de marketing in locul focusarii pe unul foarte bun, care sa indemne la actiune. *Ex: pentru clientul nostru, Bioteca, am ales folosirea unei singure imagini, cu un singur CTA vizibil pentru sectiunea lichidare de stoc. Asa cum se poate observa, utilizatorul nu este bombardat cu mesaje de marketing, nu trebuie sa retina unde era promotia care ii interesa, nu este executat prost, etc. Este simplu si de impact.
5. Functie de Search “avansata”.
Adica sa aiba functia de autocomplete (ajuta utilizatorul sa identifice mai usor produsul), sa existe filtre care sa te ajute sa identifici categoria unde poti regasi produsul, sa afiseze rezultate relevante si nu in ultimul rand, sa recunoasca greselile comune de scriere. Ex: am scris Iphone, au aparut deja sugestii dar si mai multe categorii.