Cum să creezi Landing-uri care vând

Ce este un landing page

  • Pagina pe care „aterizează” clientul
  • O scrisoare de vânzare
  • O pagină scrisă pentru un avatar de client
  • Un șir de argumente menite să convingă
  • O piesă dintr-o campanie de promovare
  • Suma tuturor materialelor promoționale pentru un anumit produs sau serviciu

Tipul de produs potrivit pentru un landing page

Produsele pentru care NU se fac landingu-uri sunt cele de larg consum (cum ar fi detergentul de rufe). Pentru ele e suficientă o descriere de produs pe site. În rest, landing-urile pot vinde tot felul de produse sau servicii cum ar fi cele scumpe sau cele complexe, care au nevoie de mai multe explicații. Exemple ar fi o mașină, un curs sau o carte.

Unde este folosit un landing page

În general locul unui landing page este la finalul unei campanii de marketing. Mai exact, indiferent dacă ai de promovat un produs sau serviciu, totul începe cu o reclamă. De aici oamenii sunt fie direcționați direct pe landing page sau este creat un traseu mai lung al clientului. Un exemplu foarte fi acesta:

Acest traseu se numește funnel și are scopul de a trece clientul prin stadiile de cumpărare până când acesta decide să cumpere. Landing page-ul este ultimul loc în care clientul ajunge înainte de a face cumpărarea propriu-zisă. Este pagina care trebuie să îl convingă pe prospect să devină client. Dacă reclama e proastă sau atragi pe landing audiența greșită, calitatea paginii devine total irelevantă.

Pregătirea unui landing page

Produsul

Un landing page este întotdeauna despre un singur produs. Nu o categorie de produse, nu o gamă de servicii. Unul. Singur. Stabilește produsul pentru care vrei să construiești pagina.

Publicul țintă

Stabilește de la bun început ce oameni vei atrage pe landingul respectiv. În funcție de audiență vei seta tonul vocii și beneficiile pe care vrei să le enumeri. Vrei să vinzi unor adolescenți? Probabil vei avea un ton relaxat când le vei povesti ce chestie mișto ai pregătit pentru ei. Dacă te adresezi pensionarilor vei evidenția confortul și calitatea pe care produsul tău le oferă.

Poziționare

Vinzi un produs scump sau unul accesibil? Poziționarea ta trebuie să fie clară de la început și se poate face după grila de mai jos:

  • Percepția (subiectivă) a clienților asupra produsului tău: premium / average / low-cost
  • Experiența clientului: în masă / personalizată / la comandă
  • Trigger-ul emoțional: necesitate / grandomanie / moft / noutate / securitate / trend
  • Social - cum e văzut produsul tău din exterior: boring / cool / ok / așa și-așa
  • Puncte de diferențiere

Pentru punctele de diferențiere e esențial să ai definite, indiferent de situație sau de campanie, următoarele aspecte de business:

Unique value proposition - De ce e firma ta diferită, ce aduce nou și cum rezolvă problemele pieței țintă.

Unique selling proposition - Beneficiul adus de produsul tău și ce îl face mai bun decât ce există deja pe piață.

Structura unui landing page

Structura poate varia în funcție de produsul sau serviciul pe care landing-ul îl vinde. De asemenea, lungimea paginii variază mult în funcție de complexitatea produsului sau a industriei. Aici îți prezentăm varianta lungă și completă a unui landing. La prima vedere, arată cam așa:

  1. Headline
  2. Subheadline
  3. Iconițe
  4. Cuțit în rană
  5. Povestea
  6. Ce este produsul
  7. Despre autor
  8. Beneficii
  9. Cuprins
  10. Bonusuri
  11. Ce pierzi dacă nu cumperi
  12. Povestea de final - reia cuțitul în rană
  13. Testimoniale
  14. Scarcity
  15. Call To Action
  16. Share

Headline

Un titlu bun e ca un hook (cârlig) care captează atenția și stârnește interesul clientului pentru a afla mai multe.

E bine să evidențieze pain point-ul (problema) împreună cu soluția pe care produsul vândut o generează. Acestă secțiune poate conține și numele produsului, publicul căruia i se adresează și USP-ul pe care l-ai determinat mai devreme. 

Cu toate astea, nu există o rețetă pentru un titlu bun. Cel mai bun sfat este să scrii minim 20 de titluri. Te vei bloca după 7-8 variante dar exercițiul e eficient pentru generarea de noi idei.

Subheadline

Aici poți evidenția o informație relevantă care nu a fost inclusă în titlu. Noi, de exemplu, am inclus un element de autoritate: un parteneriat cu un expert juridic.

landing page, Cum să creezi Landing-uri care vând

Grafică

Include imagini și grafică sugestive pentru fiecare secțiune. Pot fi iconițe care arată în 3-4 pași cum funcționează sau fotografii care amplifică mesajul textului. Sau o combinație armonioasă între cele 2 variante. Un exemplu în care iconițele ilustrează simplu și estetic orice proces sau serviciu:

Cuțit în rană

Evidențiază problema pe care produsul tău o rezolvă. Un exemplu scurt și la obiect din landingul nostru:

landing page, Cum să creezi Landing-uri care vând

Povestea

Prezintă soluția și detaliează problemele printr-o poveste care să capteze atenția. Setează de la început sentimentul pe care vrei să îl stârnești în cititor. Spune-le oamenilor o poveste frumoasă în care ei să fie personajul principal. De exemplu, poți stârni:

Teamă: Oferta e limitată!

Rușine: Te-ai săturat să ai un telefon care face poze nașpa?

Siguranță: Ai garanție un an. 

Ușurare: Dacă nu ești mulțumit, primești banii înapoi.

Și lista continuă. Povestea de mai jos stârnește frica de amendă pentru nerespectarea normelor GDPR:

Ce este produsul

În secțiunea asta explici care este produsul sau serviciul vândut și oferi mai multe detalii despre acesta.

Despre autor

Doar dacă e cazul. Dacă landing-ul tău vinde un curs online sau o carte, cu siguranță clientul va fi interesat să afle mai multe despre autor și motivațiile lui. Evident, dacă landing-ul nu l-a convins până aici.

Beneficii

Beneficiul se vinde încă din titlu. Întotdeauna gândește în termeni de beneficii pentru client. Cu toții avem tendința să evidențiem caracteristicile produsului pe care îl vindem.

Noi, de exemplu, vindem site-uri. O caracteristică a acestora este că se încarcă rapid și au un design atractiv. Un beneficiu pentru client este că site-ul generează vânzări și salvează bani scutind firma de un angajat.

Cuprins

Din nou, dacă e cazul. Pune aici cuprinsul cărții, al cursului sau activitățile dintr-o tabără. Poți face și o scurtă trecere în revistă cu ce oferă serviciul tău. În cazul nostru această secțiune a cuprins elementele din pachetele GDPR oferite:

landing page, Cum să creezi Landing-uri care vând

Bonusuri

Spune-le potențialilor clienți despre bonusurile pe care le oferi. Poate e un eBook, un webinar extra sau orice bonus valoros care să-i surprindă plăcut. Bonusul poate fi și un produs complementar cu cel pe care îl vinzi.

Ce pierzi dacă nu cumperi

Aici scrie beneficiile în oglindă. Beneficiul este că noul site îți va crește afacerea? Dacă nu cumperi pierzi acestă șansă. Și tot așa.

Poveste de final

Omul deja se imaginează cu produsul sau serviciul tău. Știe deja mai multe despre el și, în plus, e interesat de el din moment ce a ajuns până aici. 

E momentul perfect pentru a relua cuțitul în rană. Evidențiază din nou problemele pe care produsul tău le rezolvă. Gândește-te la motivele pentru care clientul încă e pe pagina de landing și de ce are nevoie de produsul sau serviciul pe care îl vinzi.

Testimoniale

Testimonialele chiar ajută oamenii nehotărâți să ia o decizie. În plus, sunt social proof de care orice afacere are nevoie. Include-le întotdeauna în landing-urile tale, ideal printr-o galerie foto.

Scarcity

Există mai multe tipuri de scarcity. Cele de timp implică un deadline după care fie produsul nu mai poate fi cumpărat fie prețul crește. Cele de cantitate aplică mai multă presiune pentru că este imposibil de prevăzut timpul în care se vând ultimele 2 locuri la webinar, să zicem. Lasă un preț promoțional pentru un timp limitat sau menționează cantitatea limitată de locuri la cursul pe care îl vinzi.

Cu siguranță efectul de scarcity te va ajuta în vânzări pentru că oamenii tind să cumpere pe ultima sută de metri, în special în cultura balcanică. Adaugă și un cronometru pentru efect. Chiar funcționează.

landing page, Cum să creezi Landing-uri care vând

PRO TIP. Dacă promiți ceva, așa să fie. Mâine la 10 se termină oferta? N-o relua și săptămâna următoare și în nici un caz nu vinde la prețul promoțional după expirare. Păstrează-ți credibilitatea.

Call to Action

Cere-le oamenilor explicit să cumpere și include un buton vizibil, cu o culoare contrastantă. Orice landing include mai multe butoane de CTA printre secțiuni, acesta nu e singurul loc în care menționezi vânzarea. Noi, de exemplu, am inclus unul pe prima pagină de landing (aka above the fold, prima pagină care apare fără să fie nevoie să dai scroll) și am presărat câte un buton aproape după fiecare secțiune relevantă.

Share

Include aici (și unde mai are sens) un buton de share pe social media. Acesta deschide o căsuță și nu direcționează clientul pe pagina de social media. Atenție, acesta nu trebuie să scoată clientul din landing!

Ce NU este un landing

  • O pagină de prezentare. E pagină de vânzare
  • Prea lung
  • O demonstrație de talent la design
  • O pagină care se adresează tuturor
  • O garanție a unei rate de conversie

Să le luăm pe rând.

Scopul unui landing e să convingă omul să facă o acțiune specifică și clar definită. Poate fi o vânzare, înscriere, abonare, programare.

Lungime

Nu există landing prea lung. Nu înseamnă că un landing scurt nu poate vinde bine ci doar că numerele asta arată. Deși oamenii spun că nu își doresc să citească landing-uri lungi, acestea vând cel mai bine. Oh, well.

Grafică

Un landing nu trebuie să fie frumos, ci să vândă. Mergi pe un design inovator și s-ar putea ca oamenii să-l parcurgă greoi. Fă-l o operă de artă și e posibil să nu vândă în ciuda frumuseții.

Grafica care vinde creează o experiență simplă și plăcută pentru utilizator. UX, baby.

Landingurile cu un design foarte bun se potrivesc anumitor categorii de produse, cum ar fi cele estetice care vând prin aspect. E important ca grafica să fie personalizată tipului de produs vândut. Landing-urile care vând au un design personalizat și bine gândit în spate. 

Nu uita. Grafica trebuie să amplifice mesajul, nu să-l înece.

Avatar

Landing-ul nu trebuie să fie pe placul tuturor. Te interesează doar ca avatarul tău de client să rezoneze cu el și să fie persuadat să cumpere.

Optimizarea landing-ului

Pentru o rată de conversie mai bună, landing-urile trebuiesc și optimizate, nu doar realizate bine.

HOTJAR

Tool-uri ca Hotjar te pot ajuta să vezi harta termică a landing-ului. Până unde au dat oamenii scroll, pe ce au dat click, și așa mai departe. Majoritatea iese când ajunge la o anume secțiune? Schimb-o sau șterge-o. Oamenii dau click pe ceva ce seamănă cu un buton? Schimbă grafica sau fă-l buton. 

E simplu. Vezi ce funcționează și ce nu și adaptează pagina constant la feedback-ul din exterior.

Concluzie

Chiar dacă pare o treabă obositoare și time consuming, merită. Un landing bun te ajută să închei o vânzare și generează încredere pentru produsul și afacerea ta.

Nu uita, pentru rezultate bune contează întreaga călătorie, nu doar "aterizarea". Landingul este doar o piesă de puzzle dintr-o campanie ce poate conține reclame, newsletters, squeeze pages, etc.

Investește energie în fiecare customer touchpoint (punct de intersecție dintre brandul tău și client) iar numerele vor reflecta efortul tău. Te mai las cu un singur gând. E o chestie pe care o spun oriunde scriu un material sau transmit o idee. Lucrează cu profesioniști, chiar fac diferența. Iar prețul reflectă întotdeauna valoarea pe care o primești. 

Rămâne pe joia viitoare.

Anda C.

Online Marketer @ALY Media

Ți-a plăcut articolul?

Abonează-te la Newsletter și vei primi săptămânal un nou articol cu sfaturi utile din online, direct în Inbox:

Share this on:

Facebook
Twitter
LinkedIn

ABOUT US

We’re the game changers of web development services. Our no compromise, no bullshit approach has led us to create projects that deliver outstanding results.

Follow us on

AlyMedia utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea si în activitatea curentă a AlyMedia cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

Privacy Settings saved!
Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

These cookies are necessary for the website to function and cannot be switched off in our systems.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Decline all Services
Accept all Services