Asa cum iti spuneam in articolul precedent, pe care il poti regasi aici, astazi vom vorbi despre numarul de contacte.
Numarul de contacte, asa cum stim cu totii, este numarul total de potentiali cumparatori care iau contact cu afacerea ta. Ii mai numim si prospecti 🙂
Nu sunt cei pe care ii suni doar tu: sunt si cei care primesc un fluturas, trec prin fata magazinului tau si vad vitrina, viziteaza site-ul pe care afacerea ta il are, etc.
Sunt convins ca faci mereu eforturi pentru a mari acest numar de contacte, insa cel mai important lucru este CUM faci si nu CE faci.
Hai sa vedem un exemplu practic.
Am lucrat cu un client care avea o cofetarie. Fireste, la inceputul colaborarii, l-am intrebat care sunt actiunile de marketing pe care le face.
Singurul lucru pe care il facea era sa imparta flyere prin oras. Pe flyer, se regasea o scurta descriere a cofetariei, adresa, logo-ul firmei si site-ul.
Ok, si cati clienti iti vin din aceste flyere? – il intreb. Mi-a dat acelasi raspuns pe care il aud des si acum: “Nu stiu! “.
I-am propus sa imbunatatim textul si sa adaugam ca fiecare client care vine cu flyerul primeste o tarta cu fructe gratuit.
Care crezi ca a fost raspunsul lui? “Esti sanatos? Ma costa 7 lei fiecare tarta. " Ii spun “ok, te costa 7 lei fiecare tarta, dar ca te costa de fapt sa produci acea tarta? “. In cele din urma, am agreat sa calculeze pana la cel mai mic detaliu, cat il costa fiecare tarta. Dupa ceva timp, in care a impartit toate cheltuielile la o singura tarta, a constatat ca o tarta il costa in realitate 1,6 lei.
Bineinteles ca a fost de acord sa schimbam flyerele dupa ce a aflat cat il costa de fapt iar raspunsul a fost fantastic in prima saptamana.
Au venit la cofetarie 610 persoane cu flyerul. Totalul investitiei a fost de aproximativ 1576 lei (976 lei pentru cele 610 tarte + 600 lei cheltuielile cu flyerele si distribuirea lor).
Crezi ca toate persoanele care au venit au luat tarta si au plecat? 🙂 Cu siguranta, nu. Peste 90% dintre ei au mai cumparat cate ceva. Dupa ce am masurat rezultatele, am constatat ca in medie fiecare client a cumparat de 14 lei.
Ca sa ii facem sa se mai intoarca, am mai dat fiecarei persoane cate un voucher de 5 lei pentru urmatoarea cumparare, astfel incat sa ii obisnuim sa revina. Scopul final era sa ii atragem catre un card de fidelitate, lucru care s-a si intamplat de altfel.
Din acest motiv spuneam mai sus ca este mai important CUM faci si nu neaparat CE faci.
Toti am avut campanii de marketing care nu au avut rezultatele pe care ni le-am dorit. Sfatul meu este sa testezi mereu, sa masori si sa schimbi ceva. Nu trebuie sa faci schimbari mari. In acest caz am facut o schimbare mica iar rezultatul a fost peste asteptari.
Astazi iti voi scrie 20 metode pentru marirea numarului de contacte.
- Site
- Facebook, Linkedin, Google+, Twitter
- Google Adwords, Google Maps
- SEO
- Video Sharing (YouTUbe, Trilulilu, Vimeo etc)
- Blog cu sfaturi utile din domeniul tau
- SMS Marketing
- Lista de firme (baze de date cumparate)
- Parteneriate strategice
- Networking
- Extindere geografica
- Anunturi in newslatterele altor firme
- Schimbarea/prelungirea orarului de lucru
- Parcarea masinilor inscriptionate in locatii cu trafic mare
- Cross marketing
- QR Cod (coduri 2D)
- Scrierea unui ebook sau a unei carti
- Demonstratii in centre comerciale
- Magneti pentru frigider
- Publicitate in cinematografe