Singura constantă în viață e schimbarea. Criza provocată de pandemia de COVID-19 obligă afacerile să se reinventeze. Antreprenorii caută diverse moduri de a-și adapta afacerile la noul mediu de business.
Doar că migrarea înspre digital nu e o schimbare venită pe nepusă masă. Magazinele fizice începuseră să se închidă într-un ritm alarmant încă din 2018. Dacă acum câteva luni aveai timp să îți migrezi afacerea în online într-un ritm confortabil, acum ești forțat de circumstanțe să o faci cât mai repede cu putință. Iar atunci când te grăbești sub amenințarea unui faliment, riscul de a face erori crește. Tocmai de aceea venim azi cu un ghid orientativ pentru cei care îți doresc să-și mute afacerea în online și nu au făcut-o deja.
Începe cu strategia
Ca atunci când începi un business fizic, atunci când îți migrezi afacere în online ai nevoie de un plan strategic. Cu un plan bine pus la punct poți anticipa provocări care ți-ar putea afecta profitabilitatea și bunul mers al business-ului.
Un sfat foarte fain pe partea de strategie de business a venit (surprinzător) dintr-un articol despre comunicarea în criză scris de Roxana Hurducaș. Ia o coală de hârtie. Trasează o linie pe mijloc. În stânga, pune serviciile și produsele tale într-un mod cât mai detaliat. În dreapta, pune produsele și serviciile care se caută în momentul ăsta pe piață. În articol, produsele care încă se vând sunt ori nice to have (de exemplu, Netflix) ori must have (mâncare).
Ar trebui să arate cam așa:
Acum trasează linii acolo unde vezi legături dintre cele două coloane. Pe scurt, ce anume din ce oferă compania ta poate fi relevant în contextul în care ne aflăm acum? Am mai vorbit pe blog despre companii de fashion care fac combinezoane pentru medici sau companii de cosmetice care acum produc dezinfectanți pentru mâini.
Repoziționarea nu e doar sănătoasă, este și esențială pentru supraviețuirea unui business în perioada asta. Asigură-te înainte de a investi într-o prezență online că firma ta poate să ofere produse sau servicii relevante pentru consumatori.
Vezi aici ce produse se vând cel mai bine pe Internet în perioada asta
Investește în propriul site
Atunci când îți migrezi afacerea în online, o poți face pe propriul site sau pe site-ul unui partener. Un marketplace poate fi canal de vânzare de succes însă nu trebuiesc neglijate dezavantajele: este doar un canal de vânzare (pe care nu îl poți deține sau controla). Ideal este să ai mai multe canale de vânzare, fiecare cu costul și profitabilitatea sa.
Atunci când decizi să-ți faci propriul site, ai mai multe decizii de luat:
- Să optezi pentru o agenție sau un freelancer
- Ce platformă să alegi
- Să investești sau nu în poze profesionale de produs, SEO, marketing online, etc.
Sunt multe întrebări care te pot ajuta să-ți crești conversia atunci când decizi să-ți faci un magazin online. Am mai discutat despre ele aici.
Optimizat pentru conversie
În punctul acesta, e bine să știi că indiferent de platforma pe care o alegi sau de profesionistul cu care decizi să lucrezi, un site trebuie construit pentru conversie. Asta nu înseamnă doar un design plăcut ci implică multe cunoștințe în spate. Un site optimizat pentru conversie știe cum să mute potențialii clienți prin pâlnia de vânzare, crescând procentul de persoane care reacționează la call to action.
Implică aplicarea unor reguli și bune practici din web design care, într-un final, impactează vânzările online ale site-ului. Ideal, un vânzător online profesionist știe procesul prin care trece un vizitator pe site, de la primul click până la checkout. Un site care convertește bine este de asemenea construit pe o bază de rezultate venite din A/B testing – comportamentul real al consumatorilor în online este cel mai bun indicator de calitate.
Reputație
Deși un site care vinde nu e o demonstrație de design, antreprenorii știu că site-ul reprezintă imaginea din online a firmei. Un site care oferă o experiență de utilizator proastă și un design învechit nu prezintă încredere și frustrează utilizatorii. Rata de conversie este cea care are de suferit într-un final.
Un site de calitate = credibilitatea afacerii tale
Optimizat pentru mobil
Poate că nu ai toate fondurile necesare și te grăbești, presat de închiderea magazinului fizic, să deschizi unul online ieri dacă se poate. Nu face însă compromisul de a intra în online cu un site care nu este optimizat pentru mobil. Iată câteva numere din ecommerce-ul românesc care să te convingă:
- 63,6% din vânzările online vin de pe mobil
- Comanda medie de pe mobil este de 43,85 euro
- 71,9% din clickuri se fac de pe mobil
S-ar putea să pierzi mai mult de jumătate din vânzările online cu o versiune de site care nu este mobile friendly. Crede-ne pe cuvânt, acesta nu este un aspect la care să faci compromis.
Viteza de încărcare
Viteza de încărcare a paginii impactează în mod direct conversia. Am vorbit mai multe despre asta aici. Pe scurt:
- 70% din vizitatori sunt mai puțin dispuși să cumpere de pe un site care se încarcă greu.
- O secundă de așteptare în plus pe mobile impactează rata de conversie cu 20%.
- 8% din clienții care abandonează coșul de cumpărături își justifică decizia prin viteza mică de încărcare a site-ului.
Pagina de produs
Ai nevoie de poze profesioniste de produs, care să descrie produsul din cât mai multe unghiuri. În plus, descrierea trebuie să fie cât mai clară și să conțină cuvinte cheie relevante din industria ta.
Plan de mentenanță
Un site nu e un one time investment (îmi pare rău că eu aduc veștile rele aici). Nu poți construi un site și să-l lași de izbeliște câteva luni. E inutil.
Trebuie să actualizezi periodic conținutul – cum ar fi prețurile sau descrierile de produs – însă asta nu e tot. Pot apărea broken links, viteza de încărcare se deteriorează în timp, pot apărea chiar amenințări cibernetice – și ai nevoie de un plan pentru ele.
Cea mai simplă și sigură variantă este să apelezi la un abonament lunar de mentenanță. Noi le oferim asta clienților noștri pentru a ne asigura că site-ul rămâne la fel de performant cum l-am livrat pentru mult timp.
Procesatoarele de plată
3 elemente impactează enorm rata de conversie pe un magazin online:
- Poza de produs
- Descrierea
- Procesul de plată
Uneori, antreprenorii se concentrează foarte mult pe imaginea de produs sau pe copy-ul de pe site și nu acordă suficientă atenție procesului de check-out, atât de important pentru orice magazin online. În România, rata de abandon a coșului de cumpărături este de aproximativ 70%. Fă tot posibilul să ai o rată de abandon cât mai mică. Lucrează cu un procesator de plăți electronice care asigură siguranța plăților (chiar dacă trebuie să plătești pentru asta).
Folosește social media
Firmele din România au cea mai mică prezență pe social media din Uniunea Europeană – da, ne-au întrecut și bulgarii. Conform Eurostat, doar 33% din firmele românești au folosit cel puțin un tip de social media. În medie, peste jumătate din companiile din țările membre utilizează social media în timp ce țări ca Malta (84%), Danemarca (75%) sau Olanda (74%) conduc clasamentul.
Poate că social media nu-ți aduce vânzări directe (mai puțin în cazul în care faci campanii dedicate), însă are avantaje importante pentru orice afacere:
- Crește nivelul de brand awareness
- Formezi o relație cu audiența ta
- Te poziționezi ca expert
- Îți umanizezi brandul
- Ești top of mind
- Ești disponibil
- Aduci trafic pe site
Marketing research
Înainte să începi să faci marketing online, începe cu un studiu de piață. Cine e competiția? Cum comunică ea? Care sunt nevoile oamenilor în momentul ăsta? Care este avatarul tău de client?
Odată ce ai răspuns la acestă întrebare, îți va fi mult mai ușor să setezi un tone of voice, să găsești mediul ideal în care să comunici și să alegi abordarea perfectă.
Lansează când ești pregătit
Nu-ți migra afacerea în online până când nu ești pregătit. Nu-ți invita toți prietenii pe o pagină de Facebook goală și nu lansa un site fără să testezi paginile sau butonul de check-out.
Știu, te grăbești. Doar asigură-te că lansezi după ce ai testat și verificat fiecare aspect.
Inspiră-te de la jucătorii mari
Clar n-o să ajungi eMag într-un an. Dar poți să te inspiri din ce fac jucătorii mari din industria ta pe partea de online și să “furi” din tactici. Uite câteva exemple de tactici folosite de marile magazine online, detaliate aici:
- Retargeting
- Review-uri de produs – amintește-le clienților de ele!
- Transport gratuit la comandă minimă – folosește-l strategic!
- Ride-alongs
- Magneți în schimbul adresei de mail
Nu e nevoie să-ți detaliez eu toate tacticile. De obicei, ce folosește liderul de piață funcționează. Inspiră-te! Nimeni nu reinventează roata 🙂
Politica de retururi
Dacă îți muți afacerea în online, probabil că nu ești familiarizat cu rata medie de retur din online de aproximativ 20% (variază în funcție de industrie). Consumatorii europeni au dreptul să returneze orice produs comandat online în termen de 14 zile, indiferent de motiv și fără nicio justificare.
Vei avea retururi, și uneori produsele returnate vor fi deteriorate. Cum vei reacționa în acest caz? În funcție de produsele pe care le comercializezi, e posibil să te coste mai mult rezolvarea situației pe căi legale decât să accepți pierderea.
Documentează-te, fă o politică de retururi și ia în considerare aceste pierderi în planul tău financiar.
Monitorizează și măsoară
Google Analytics e un tool minunat prin care poți vedea în detaliu ce fel de oameni compun audiența site-ului tău, ce tip de conținut preferă și cum interacționează cu el. Te sfătuiesc să-l folosești pentru a-ți adapta acțiunile la preferințele audienței.
Vrei să-ți migrezi afacerea în online?
Ai nevoie de un partener care să te ajute cu migrarea afacerii tale în online? Noi te putem ajuta. Am dezvoltat o soluție de criză pentru firmele aflate în dificultate, la costuri reduse și cu modalități prietenoase de plată. Aruncă o privire aici.
Vrei o ofertă personalizată pentru tipul tău de business? Hai să ne auzim la 0733.177.355 sau pe contact@alymedia.com
Pe joi.
Spor la conversii!
Anda C.