E ușor să faci bani. Mit sau adevăr?
De mult timp țin în mine frustrarea asta. Da, e o frustrare. Știu și ce îmi spune despre mine, dar nu despre asta e vorba.
Nu vreau să fiu Grinch și nici distrugător de visuri.. Însă, prea mult se vorbește și se vinde visul antreprenorial. Al antreprenorului care stă pe plajă, cu o Cuba Libre, într-un hamac, în timp ce firma functionează și fără el, iar banii vin în cont fără ca el să facă nimic.
Prea mult se vinde ideea rezultatului venit peste noapte. Și înțeleg și de ce marea masă cumpără.
Și sunt prea puțini cei care spun lucrurilor pe nume. Prea puțin se prezintă și costurile care vin la pachet cu antreprenoriatul. Sau costurile pe care le ai, atunci când cumperi orice crezi că va veni peste noapte. Prea puțini (încă) cei care prezintă tot contextul.
Înțeleg că toți ne-am dori să avem o viață ușoară. Să facem bani mulți, rapid, și fără costuri prea mari. Să slăbim cu o pastilă. Să avem o relație ca în filmele siropase. Dar e o fantezie. Orice în viață are un cost.
Întrebarea e cât ești dispus să plătești și mai ales, cât de în cunoștință de cauză, faci aceste alegeri.
Spuneam în titlu că e ușor să faci bani. N-am zis simplu, dar ușor.
Trebuie doar să fii fără etică (așa cum definesc eu etica), să speculezi nevoile de bază și fanteziile oamenilor, să ai o echipă bună care să implementeze o strategie de marketing care se bazează pe asta.. Și gata. Asta-i rețeta “succesului”.
Dar este sustenabilă pe termen lung? Cât de mult te împlinește? Oare chiar asta vrei să lași în urma ta?
Dacă aș urmări doar să fac cât mai mulți bani, mi-as petrece timpul făcând campanii care să arate câți bani am câștigat lucrând doar 2h/zi, uneori 2h pe săptămână; sau cu ce rată de conversie am avut în campania x sau y, sau cu rezultatele oamenilor cu care lucrez, sau aș spune că am gestionat bugete de milioane de euro adunate în timp.. Sau că am generat x bani pentru atâția clienți.. Și lista poate continua.
Mi-ar fi foarte ușor, pentru că sunt lucruri pe care le-am făcut, pe care le pot proba, pe care le pot arăta ușor.
As concepe un titlu fain de marketing, uite astea sunt rezultatele și hei, poți și tu. Problema e că ar trebui să te mint. Și nu e că sunt ușă de biserică, că nu sunt. Dar nu vreau să mint cu asta, azi.
Să îți spun că poți și tu. Să scot din contexte niște lucruri și după, să îți prezint: Uite un curs care îți va transforma viața în 30 de zile. Cumpără-l. Și m-as putea îmbogăți literalmente dintr-un astfel de curs.
Și nu, nu e o fantezie. Sunt mulți oameni care o fac deja. Mai mulți care vând asta, decât cei care chiar au trăit vreun soi de liberate de acest fel, dar asta e partea a doua.
Dar aș scoate din context niște lucruri care nu mi-ar permite să mai vând la fel de bine. Aș scoate din context ani în care doar am supraviețuit, nopți în care nu am dormit pentru că echipa nu performa și nu știam de unde o să plătesc salariile, cât să mai aduc de acasă, 3 falimente prin care am trecut cu tot ce au însemnat ele, datorii la furnizori pe care habar nu aveam cum să le plătesc, credite, rate, alte datorii, relații pe care le-am pierdut sau care au avut de suferit, decizii care m-au terminat emoțional, ah și mai câte aș putea să scriu. Dar cine dracu vrea să audă de ele?
Nu cu mult timp în urmă, văzusem o reclamă, care povestea despre cum să ai o afacere de succes în domeniul x, dar reclama era a unui freelancer care nu a fost niciodată antreprenor, care nu a gestionat o echipă de angajați, care nu a întâmpinat provocările care vin la pachet cu asta, care nu știe ce înseamnă să nu dormi că nu ai bani de salarii într-o lună, care nu știe ce înseamnă să îți f*** un angajat un proiect sau mai multe, care pe tine te costă zeci de mii de euro, ce e ala CAPEX sau să fi scos mai mult de 50.000 Euro dividende într-un an.
Dar hei, te învăț cum să ai o afacere de succes. Sigur că e ok, fiecare are dreptul să facă ce vrea. Ce mă întristează însă, e că lumea cumpără. Mult.
Ori eu, nu am ales “lupta” asta. Eu fac parte, azi, din tabăra celor care spun și lucrurile mai puțin sexy. Mai puțin vandabile. Alea cu care nu faci bani în marketing. Dacă blogul ăsta ar fi fost un business, ar fi dat faliment înainte să se lanseze. (later edit: articolul a fost scris pentru blogul personal ).
Oamenii nu vor să audă partea nașpa. Oamenii nu vor să facă și procesul. Să plătească și costul pentru asta. Majoritatea oamenilor vor rezultatul și îl vor ieri.
Vrei să mă contrazici? Iubesc dezbaterile. Dar bazate pe argumente și date. Păreri..avem cu toții și e ok că le avem. Și hai că încep eu cu un exemplu: dacă m-aș înșela cu treaba asta, majoritatea business-urilor din domeniul fitness & nutriție, ar da faliment.
Sunt tone, literalmente, tone de informații pe Youtube, pe oriunde vrei, milioane de antrenori, care în esență spun același lucruri. Și dacă vrei să slabești, și dacă vrei să te tonifiezi, și dacă vrei să pui masă.. Și ce mai vrea fiecare. E fucking același proces.
Și e o industrie de sute de milioane de euro. Care prosperă. De ce? De ce oamenii cumpără și rezonează cu mesaje de genul, slăbește 5kg în 7 zile? Dacă e așa simplu.. Atunci de ce mai avem problema asta? Și mare parte din acești oameni sunt clienți constanți. Și iar cumpără un program. Iar slăbesc, iar pun înapoi, iar schimbă antrenorul..programul… iar crede într-un alt program miraculos…
De ce avem atât, dar atât de mult conținut pe tema asta, literalmente poți petrece o viață consumând tot conținutul GRATUIT care există, ca să îți poți îndeplini obiectivul de fitness, hai să îl denumim așa, și cu toate astea, oamenii care vând programe miraculoase fac milioane (sau în general, mulți bani) iar cei care cumpără, în mare parte, rămân clienți fideli dar schimbă furnizorul?
Și atenție, am un disclaimer aici: eu sunt convins, că există oameni în lumea asta, cărora le servesc și astfel de “programe”. Cărora le servește sau pentru care e suficientă o astfel de fantezie cât să le dea acel imbold și să facă o transformare care durează.
Problema mea e că sunt puțini. Și că-s mai mulți cei care tot rămân în același cerc. Eu ce îmi doresc sau pentru ce militez azi, e ca atunci când un om face o alegere, să o facă în cunoștință de cauză.
Știu că omul fuge după asta.. E firesc și în natura umană. Dar dacă ar fi mai mulți care ar prezenta toate părțile (chiar dacă asta înseamnă că nu mai faci 1 Milion de euro pe campanie la început) eu tare cred că la un moment dat, oamenii ar zice.. Băi, n-am de ales.
Dacă vreau asta, e nevoie de proces. De efort. De orice alt cost. Sau nu mai fac. Că nu sunt dispus să plătesc prețul pentru asta. Da’ îmi asum și nici nu mă mai biciuesc că eu de ce nu pot, și nici nu mă mai uit urât la alții care au fost dispuși să plătească prețul.
Hai să ne uităm la antreprenoriat: câte milioane de Giga există cu conținut gratuit? Câte programe miraculoase care îți vor transforma afacerea într-o lună, știi? Câte cursuri îți vin în minte care vând succesul peste noapte?
Păi și rezultatele…unde sunt?
De ce avem (statistic) atât de puține business-uri care supraviețuiesc de la un an la altul, de ce avem atat de puține afaceri care trec de 1 Milion de Euro/an, de ce avem antreprenori care muncesc mai mult decât atunci când erau angajați, doar că de data asta cu și mai puțini bani și cu mai multe riscuri și lista poate continua?
Știi în cercul tău, măcar o persoană, care merge la toate cursurile de business, la toți consultanții, devorează educație, cumpără mereu toate programele…dar daca te uiți la business-ul ei, nu prea diferă de acum 5 ani? Sau 10 ani? Poate cu niște cifre, dar asta e ca și când ai câștiga mai mult cu 100 de euro, dar și cheltui mai mult cu 100 Euro, în final, tot te chinui în același cerc.
My point?
Hai să nu mai alergăm după himere. Să nu mai credem că tot ce zboară se și mănâncă. Să vedem plusurile dar și minusurile unui lucru, situații, cariere, obiectiv, etc. Și abia după, să ni le asumăm. Dacă mai vrem, desigur.
Să nu mai credem că putem obține orice, ușor sau fără costuri. Nu, nu putem. Orice are un fucking preț. Iar când nu reușești să vezi asta de la început, dezamăgirea, suferința sau frustrarea, e inevitabilă și mult, mult mai profundă.
Vrei să fii antreprenor? Super. Dar uite, ar fi bine să știi că nu e totul așa ușor și că ai nevoie de doar 3 funnel-uri să te îmbogățești. Și nici că dacă x vinde cu un webinar 50 de mii de euro în 2h, la tine o să fie la fel dacă faci copy-paste. Nu, nu e chiar așa. Cu siguranță cei care îți vând asta, fac bani. Dar tu nu vei face la fel de mulți, și sigur nu din prima lună. Chiar te invit să testezi și să revii aici să mă contrazici cu facts 😀
Prea puțini o să vină să îți vândă procesul. Că nu ar mai face nici ei așa mulți bani. Și sigur că înțeleg și asta. Cum ziceam, fiecare are dreptul să facă ce vrea.
Oameni buni, pentru orice în viața asta, trebuie să plătim cu ceva. Îți faci un rău de zece ori mai mare, atunci când cumperi iluzii.
Că sunt ore de muncă, că sunt de studiu, că sunt investiții, că uneori trebuie să vii cu bani de acasă, că plătești cu nopți nedormite, că sunt sute de ore de practică, că sunt relații de care îți pasă și pentru care nu vei mai avea suficient timp o perioadă, că sunt emoții greu de gestionat, că sunt decizii care vin cu anxietate, stres, că sunt momente în care vrei să fugi în lume, că e sănătate, că e timp… un cost există. Pot să continui încă 10 articole.
La fel cum dacă te duci la sală o lună, nu vei pune un pachet de mușchi. Nu. Trebuie să depui efort. Trebuie să ai un stil de viață sănătos. Să te odihnești. Să fii disciplinat cu antrenamentele. Să te informezi. Să ai o zi proastă și să nu te poți antrena. Să o iei de la capăt. Să reziști poftelor și să rămâi în echilibru. Să ai grijă de emoțional. Să..Să..Să…
Și faci toate astea, și vezi că nu te-ai transformat în Arnold în 3 luni. Și parcă nu prea vezi rezultate… dar tipul ăla de pe Social Media, care are 1000 de inimioare, de ce poate în 3 luni? Că el așa ți-a zis, right? Înțelegi unde bat? Sau tipa aia cu fundul de revistă, care de fapt folosește niște silicon ca să îți vândă programul de 30 de zile care, teoretic, îți va aduce același rezultat.
Omule, ce te rog, indiferent de ce vrei să faci, ce cumperi sau după ce alergi…
în primul rând, educă-te. Suficient de mult încât să poți ajunge în punctul unde, înainte de orice ar spune oricine (including me prin acest articol), să poți filtra informația și trage singur câteva concluzii. Să vezi ce ți se potrivește și ce nu.
În felul acesta, vei putea tu să alegi pentru tine, și nu alții.
Și în al doilea rând, mereu, dar mereu, caută costul ascuns. Vezi care e costul pe care trebuie să îl plătești pentru orice rezultat vrei. Și nu, nu mă refer doar la bani.
Abia când ai tabloul complet, ia o decizie. În cunoștință de cauză.
Când n-o să mai cauți rezultate peste noapte și o să alegi conștient atunci când mergi pe un drum, sau către un obiectiv, oricare ar fi el… am curaj să îți promit că viața ta se va schimba.
David