Despre asta a fost vorba la GPeC, la cel mai important eveniment de e-commerce si marketing online din Romania, dar si din Europa Centrala si de Est. In toate cele 3 zile (29-30-31 mai) am avut parte de continut premium, relevant si speakeri de top, insa as mentiona si organizarea, care pe mine cel putin, ma uimeste de fiecare data. (si merg an de an, de prin 2014).
Ca de fiecare data, am luat foarte multe informatii utile, insa o sa incerc sa punctez cateva dintre cele mai importante. Sau mai degraba, vitale. Pentru ca degeaba folosesti instrumente de masurare, te uiti la zeci de inregistrari cu Hotjar, faci A/B testing etc, daca nu ai macar site-ul mobile responsive, sau ai un design complet neprietenos, sau navigarea pe site-ul tau este ca si cand ai fi intr-un labirint s.a.m.d.
Sa incepem cu cateva statistici importante.
- In 2018, peste jumatate dintre romanii cu acces la internet au facut cumparaturi online. Vs 44% in 2017.
- Top motive pentru care nu au cumparat online: nu sunt siguri daca produsele corespund realitatii, pot alege din mai multe produse in magazinele traditionale, nu au incredere, costuri de transport in plus.
- Numarul de magazine vizitate in ultimul an si frecventa au ramas constante: 9 magazine, de 3-4 ori pe saptamana. Practic, un cumparator cunoaste/are in minte 9 magazine online si asta din cauza faptului ca nu se investeste suficient in imagine si comunicare.
- Aspectele importante in decizia de cumparare a unui produs dintr-un magazin online au ramas aceleasi ca in 2017: pretul produsului, increderea pe care o ofera magazinul, timpul de livrare.
- Simplitate
- Elemente de navigare
- Folosirea corecta a culorilor
- Prea mult text
- Optimizarea cautarilor
- Se recomanda folosirea mai multor poze pentru fiecare produs;
- Descrierile ar trebui sa fie amanuntite si clare;
- Daca aveti intrebari de la clienti, raspundeti la ele;
- Suna-ti clientii pentru a cere feedback;
- Fa A/B testing;
- Ia decizii pe baza datelor pe care le ai, nu in baza presupunerilor;
- Nu exista o solutie magica pentru a optimiza conversiile: este un proces lung, scump si complex;
- Foloseste cuvinte in comunicare pe care sa le inteleaga si un copil;
- Nu te opri niciodata din optimizat.