Toate afacerile au fost afectate de pandemia cauzată de COVID-19, însă afacerile mici și mijlocii sunt mult mai vulnerabile. În timp ce poate fi greu să faci previziuni, e mult mai simplu să te uiți la situația actuală și să tragi câteva concluzii.
Facebook a întrebat peste 86,000 de persoane care dețin, administrează sau lucrează într-o afacere mică sau mijlocie despre impactul avut de pandemie în afacerile lor. Răspunsurile au fost postate într-un raport publicat de Facebook zilele astea. Rezultatele studiului arată o imagine despre mediul de afaceri din Statele Unite și reflectă destul de bine ce se poate petrece și în restul lumii.
Afacerile mici își închid porțile și se confruntă cu un viitor incert
Aproape o treime – 31% - din afacerile mici și-au închis porțile sau au activitatea temporar oprită. Din *afacerile personale, numărul crește la 52%, majoritatea fiind conduse de femei (55%).
*afacere personală = afaceri cu un singur angajat, preprezentat de antreprenorul care o conduce. Exemple de afaceri personale: designer vestimnetar, realizarea și vânzarea de obiecte hand made, activități de tip freelance, servicii de fotografie, etc.
Ce business-uri nu sunt operaționale în momentul de față:
- Servicii
- Hoteluri și restaurante
- Logistică
- Construcții
- Retail
Evident, cele mai afectate afaceri sunt cele din servicii și turism însă e interesant de văzut cum fiecare sector al economiei a fost impactat într-o măsură sau alta. Conform The Guardian, peste 36 de milioane de americani au rămas fără loc de muncă de la izbucnirea pandemiei.
În ciuda scăderii de 50% a vânzărilor, suntem încă nevoiți să plătim 100% din costurile fixe. Este imposibil. Chiria era deja mare. Acum reprezintă 50% din venitul nostru brut.
Provocările IMM-urilor
Pricipalele provocări cu care se confruntă IMM-urile sunt:
- Cash flow – 76% din respondeți sunt îngrijorați în legătură cu situația cashului în firmă în următoarele 3 luni
- Scăderea cererii de pe piață (20%)
IMM-urile folosesc tool-uri online
Pentru a se adapta crizei, afacerile mici au apelat la diverse tool-uri online:
- 51% au interacționat mai mult cu clienții în online
- 36% din afacerile care folosesc tool-uri online și-au mutat 100% din vânzări în mediul online
- 35% din afacerile care și-au migrat operațiunile online au început să folosească tot mai mult sisteme de plăți digitale
Echilibrul dintre casă și afacere
Antreprenorii se luptă să găsească un echilibru dintre îndatoririle de acasă și cele de business. Peste jumătate din respondenți petrec între 1 și 4 ore îndeplinind activități casnice. Mai multe femei care dețin afaceri simt că responsbailitățile de acasă le afectează munca și capacitatea de concentrare – 33% față de doar 25% din bărbați.
Managerii afacerilor mici rămân totuși optimiști
57% dintre ei spun că rămân optimiști în legătură cu viitorul afacerii lor. Doar 11% se așteaptă la un faliment în următoarele 3 luni dacă condițiile actuale persistă. Poate și pentru că cele mai vulnerabile afaceri au dispărut deja de pe piață.
Concluzie. Impactul COVID-19 asupra afacerilor
Cu siguranță criza cu care ne confruntăm nu este resimțită la fel de toată lumea. De fiecare dată când am analizat un grafic, mi-am dat seama că media uneori minte. Unele tipuri de afaceri resimt impactul crizei mult mai puternic – cum ar fi hotelurile sau restaurantele.
Optimisul rămâne viu în unele afaceri chiar dacă cererea scăzută pentru anumite categorii de produse continuă să rămână o problemă. Spiritul antreprenorial rămâne însă viu, în Statele Unite, România și oriunde în lume. Vedem asta cu fiecare afacere ce se reinventează sau găsește noi căi creative pentru a se adapta rapid noilor condiții.
Sperăm doar să existe suficiente surse alternative de venit pentru afacerile mici pentru a trece cu bine peste pandemie - dar nu trebuiesc neglijate nici opțiunile digitale de a face business atunci când acestea există.
Aștept întrebările tale la contact@alymedia.com sau în secțiunea de comments de mai jos.
Rămâne pe joia viitoare!
Anda C.
Online marketer @ALY Media
P.S.: Ne poți vedea proiectele în secțiunea de Portofoliu a site-ului.