Peste 850,000 de persoane suferă de cel puțin o dizabilitate în România. A venit momentul să discutăm despre nevoia unui magazin online accesibil pentru persoanele cu dizabilități. Să-ți explicăm de ce.
Spre deosebire de alte țări, în România vedem rar persoane cu dizabilități
Când ai văzut ultima dată o persoană în scaun cu rotile? Dar o persoană nevăzătoare pe stradă care avea un baston sau un câine de companie în ajutor?
Nu îi vedem pentru că nu le-am construit infrastructura necesară să trăiască o viață cât de cât normală.
Lipsesc rampele de acces sau semafoarele speciale pentru nevăzători, mașinile ocupă trotuarul iar trotinetele electrice sunt aruncate în mijlocul trotuarului ca și cum toată lumea are abilitatea să le vadă sau să le evite.
Ce este accesibilitatea digitală
Accesibilitatea digitală este procesul de a face produse digitale (site-uri web, aplicații mobile și alte instrumente și tehnologii digitale) accesibile tuturor. Scopul este de a le oferi tuturor utilizatorilor acces la aceleași informații, indiferent de deficiențele pe care le pot avea.
Ce poți schimba ca antreprenor
Ca antreprenor nu poți contribui mult la o astfel de infrastructură (altfel decât să-ți montezi o rampă de acces la intrare). Dar ce poți să faci este să construiești un magazin online accesibil pentru persoanele cu dizabilități.
Acesta este subiectul de azi, și vom parcurge următoarele puncte de discuție:
- De ce ai nevoie de un magazin online accesibil pentru persoanele cu dizabilități
- 4 Factori de care să ții cont în construcția site-ului
- Hai să facem împreună site-urile mai accesibile!
De ce ai nevoie de un magazin online accesibil pentru persoanele cu dizabilități
Din perspectiva de business, printre cele peste 850,000 de persoane care suferă de o dizabilitate se află un subgrup al grupului tău țintă și deci reprezintă potențiali clienți pentru magazinul tău online.
Din perspectivă etică și umană, o dizabilitate nu ar trebui să-i îngrădească unui om abilitatea de a folosi internetul, de a se informa și chiar de a face shopping online.
Nevoi diferite, experiențe diferite
O ușoară dizabilitate de vedere, cum e cea de care suferă majoritatea persoanelor în vârstă, poate fi rezolvată cu un Zoom al ecranului. Însă persoanele care sunt complet nevăzătoare au nevoie de un tool pentru care să le citească conținutul unui site (se numește Screen Reader).
Iată cum funcționează:
Persoanele cu mobilitate redusă pot avea dificultăți în a folosi mouse-ul și folosesc tastatura pentru a naviga un magazin online.
Un magazin online accesibil pentru persoanele cu dizabilități înțelege și satisface aceste nevoi create de diferite limitări fizice.
4 Factori de care să ții cont în construcția unui magazin online accesibil pentru persoanele cu dizabilități
1. Imaginile au o descrierea clară în Alt (textul alternativ)
Bună practică de accesibilitate digitală: Toate imaginile unui website trebuie să conțină un fel de etichetă descriptivă - fie prin utilizarea marcajului HTML (adică text alternativ), fie printr-o etichetă specifică accesibilității, folosind marcajul ARIA (Access Internet Rich Internet Applications).
Acel Screen Reader pe care persoanele nevăzătoare îl folosesc pentru a naviga Internetul le citește descrierea pe care tu o pui în câmpul Alt al imaginilor.
Fără descrierea Alt completată, o persoană cu o dizabilitate de vedere n-ar putea să citească principalul banner al unui site (cum e cazul în imaginea de mai jos), pentru că Screen Readers sunt capabile să citească doar textul, nu și textul scris pe imagini:
Dacă ai încărcat vreodată o imagine pe un website, înțelegi despre ce e vorba. Uite cum arată câmpul Alt și în imaginea de mai jos:
Baymard Institute a analizat cele mai mari site-uri de eCommerce din SUA. Doar 64% dintre ele au câmpurile Alt completate corespunzător. Vorbim despre cei mai mari jucători din SUA cu niște bugete imense!
2. Descrierea link-urilor e clară
Asigură-te că textul unui link descrie foarte clar destinația acestuia. De exemplu:
Cum ar arăta aceleași link-uri fără să fie stilizate:
- Pagină de Contact (text hyperlinked fără modificări de culoare)
- Ultimele Articole pe Blog: https://alymedia.com/blog/
- Portofoliul nostru (text hyperlinked identic cu restul textului)
Așadar, link-ul trebuie să arate ca un link pentru a fi accesibil:
- Să fie subliniat
- Să fie de o altă culoare decât restul texului pentru a fi ușor de observat în pagină
- Schimbarea culorii link-ului când cursorul este pus deasupra acestuia (hover)
Bună practică de accesibilitate digitală (e și o bună practică de usability): Link-urile trebuie să fie subliniate, într-o culoare contrastantă, cu o altă culoare pe hover și cu o descriere clară despre destinația lor.
3. Fiecare câmp dintr-un formular are un titlu
Pare o regulă foarte simplă, însă nu toate site-urile o respectă. Formularele de comandă care au 2 câmpuri pentru adresă nu mai denumesc al doilea câmp ca fiind “Adresă de Livrare 2”.
Pentru majoritatea utilizatorilor nu este o problemă, însă o persoană nevăzătoare care folosește un Screen Reader poate fi dezorientată.
Bună practică de accesibilitate digitală: Denumește clar toate câmpurile unui formular.
4. Site-ul poate fi navigat doar cu tastatura
„Tab” pentru a avansa printre elemente, „Shift + Tab” pentru a merge înapoi, „Enter” în loc de „Click”. Unele persoane cu probleme de mobilitate folosesc doar tastatura pentru a naviga pe internet.
Magazinul tău online cât e de ușor de folosit fără mouse?
Hai să facem împreună site-urile mai accesibile
Credem în egalitate de șanse și contribuim pozitiv în comunitatea noastră de câte ori avem ocazia. Hai să ne transpunem cu toții valorile în realitate prin acțiuni mici care fac diferența.
Data viitoare când îți construiești un magazin online sau un site de prezentare, nu uita să-l faci mai accesibil pentru persoanele mai puțin norocoase prin:
- Descriere clară în textul alternativ al imaginilor
- Link-uri ușor de observat cu o descriere clară a destinației din text
- Toate câmpurile de formular clar denumite
- Funcționalitate de navigare ușoară din tastatură
Dacă te-am convins să-ți faci site-ul mai accesibil și vrei să lucrezi cu agenția noastră, nu ezita să ne scrii aici.