SEO: Google își schimbă algoritmul din 2021

În urmă cu câteva zile, Google a anunțat introducerea unui nou algoritm.

Dacă site-ul tău se află pe prima pagină din Google, știi cât este de greu să obții această poziție - și cât este de important să-ți păstrezi acest avantaj. Traficul obținut prin reclame este din ce în ce mai scump iar asta îți erodează profitul obținut din vânzările online. 

Pe de altă parte, dacă site-ul tău nu se află pe prima pagină de căutări, acum ai ocazia să întreci brandurile mai cunoscute și să-ți consolidezi o poziție avantajoasă. 

Până la urmă, orice schimbare vine cu oportunitățile ei. Iar această schimbare pune calitatea site-ului mai presus de popularitatea brandului.

Această oportunitate este și mai generoasă, fiind anunțată cu 6 luni în avans - o premieră absolută. Google face asta pentru că vrea să ajute firmele afectate de pandemia COVID-19 iar noi nu putem decât să-i mulțumim - și să te ajutăm să te pregătești cât mai bine pentru poziții pe prima pagină și să obții vânzări online pe măsură.

Scopul schimbării de algoritm

Google se asigură că paginile care sunt în topul căutărilor nu frustrează utilizatorii cu experiențe neplăcute. 

De anul viitor, site-urile user-friendly (ușor de folosit) vor fi afișate mai sus în top decât cele care nu țin cont de experiența utilizatorului.

Experiența pe o pagină web introdusă în algoritmul Google

Pe scurt, noul algoritm Google va prefera site-urile pe care utilizatorii le iubesc.

Noul algoritm marchează începutul unei schimbări importante în SEO. 

Cum arată o bună experiență pe o pagină web

  • Poți să faci pe pagină ce ți-ai propus
  • Interacționezi foarte mai bine cu pagina
  • Găsești informația/produsul dorit simplu și rapid

Ce este experiența de utilizator

Zilele astea am postat pe blog un articol care explică care-i treaba cu experiența de utilizator și cum îți impactează UX afacerea online. Am pus și exemple concrete de acțiuni pe care le poți face pe site-ul tău pentru a îmbunătăți experiența de utilizator.

Găsești articolul aici.

Pentru a-ți salva din timp, am inclus mai jos o listă de factori concreți care impactează experiența de utilizator pe site.

Factori tehnici care influențează experiența pe o pagină web

  • Timpul de încărcare a paginilor
  • Interactivitatea site-ului
  • Nivelul de stabilitate al conținutului (vezi mai jos ce vor să zică)
  • Adaptarea site-ului la versiunea de mobil
  • Siguranța site-ului
  • Securitate HTTPS

Un exemplu de conținut instabil

Sursă video aici

În filmuleț vezi cum utilizatorul site-ului vrea să apese un buton, însă apare un pop-up care schimbă poziția butoanelor de pe site cu câțiva milimetri mai jos. Utilizatorul nostru apasă din această cauză pe un alt buton, care face exact acțiunea opusă celei pe care și-o dorea. 

E și mai frustrant când acest pop-up mișcă conținutul de pe pagina de Checkout, exact ca în exemplul de mai sus. Vrei să apeși pe butonul de Back, și în schimb apeși pe butonul de Plasare Comandă. E frustrant, probabil că nu te vei ridica comanda și nici nu te vei întoarce pe acest site să faci cumpărături.

Google anunță schimbări anuale de page experience

Experiența avută pe o pagină este mai importantă decât multe alte aspecte. Pe scurt, e crucial ca o pagină să funcționeze perfect și să nu te enerveze. Să poți găsi ceea ce-ți dorești rapid și eficient. 

Tocmai de aceea, Google a anunțat schimbări anuale ale algoritmului de căutare pentru a incorpora noi parametri ce definesc tot mai bine experiența de utilizator pe un website. Astfel, algoritmul se va adapta noilor așteptări dar și nevoilor schimbătoare ale utilizatorilor.

Experiența pe pagină detronează brandul

Probabil că te întrebi dacă vei putea vreodată să detronezi cel mai puternic jucător din categoria ta. Vestea bună este că noul algoritm echilibrează balanța și pune mai mult preț pe calitatea site-ului decât pe numele de brand.

Cu cât numele de brand este mai cunoscut, cu atât site-ul are o poziție mai bună pe motoarele de căutare. Asta nu va mai fi valabil din 2021.

În mix intervine și experiența de utilizator, iar site-urile care nu au un nume de brand cunoscut dar care oferă o experiență excelentă vor putea concura pentru locurile fruntașe.

Web page experience sau conținut?

Dacă un site mai puțin cunoscut poate detrona poziția unuia cu un brand mai popular, regula nu se aplică și în cazul conținutului.

Google ne asigură că schimbarea de algoritm nu va favoriza paginile ce oferă o experiență minunată în fața celor ce oferă cele mai bune informații.

Adică conținutul continuă să rămână rege. Conform Google, dintre paginile cu conținut asemănător, site-urile cu cea mai bună experiență web vor ocupa primele locuri. 

Dacă vrei însă să ajungi în topul căutărilor Google, ai nevoie de conținut valoros adăugat pe pagini ce oferă o experiență web cel puțin plăcută.

Vrei să-ți pregătești site-ul pentru schimbarea anunțată pe 2021? Să trecem la treabă! 

Începem cu o analiză a site-ului tău pentru a vedea care sunt aspectele ce trebuiesc îmbunătățite.

Cum măsori experiența oferită de paginile site-ului tău

Pentru proprietari de magazine online sau site-uri de prezentare

După cum spuneam mai sus, Google va ține cont de factori precum viteza de încărcare, stabilitatea conținutului sau adaptabilitatea acestuia la varianta de mobil. Asigură-te că acești factori sunt în parametri optimi pentru a obține o poziție de top pe Google.

Cât de bine arată site-ul tău pe ecranele telefoanelor? Sau cât de rapid se încarcă paginile de produs? Nu e nevoie să scoți cronometrul, există mai multe tool-uri care măsoară asta pentru tine. În plus, nu ai nevoie de pregătire tehnică pentru a le folosi.

Tool de analiză web

Acest tool de analiză web „intră” pe paginile site-ului tău și analizează peste 100 de indicatori de performanță.

algoritm Google, SEO: Google își schimbă algoritmul din 2021

Analiza se întinde pe următoarele arii:

  • SEO 
  • Conținut 
  • Design 
  • Performanță (viteza de încărcare)
  • Accesibilitate (mobil)

Pentru prețul unui prânz în oraș, tool-ul de analiză web îți va arăta:

  • Ce ține oamenii pe site-ul tău (și ce nu)
  • Cum să ai o poziție mai bună pe Google
  • Ce reguli simple de design cresc conversia
  • Cât este de rapid și de responsiv site-ul tău
  • Ce ai concret de făcut pentru o mai bună performanță a site-ului

Oferta pentru tool-ul de analiză web o găsești aici.

algoritm Google, SEO: Google își schimbă algoritmul din 2021

Consultanță

Știm cât de mult înseamnă să vorbești cu cineva care să se uite la particularitățile site-ului tău. În plus, ochiul obiectiv la unui consultant extern poate vedea lucruri pe care tu nu le observi, lucruri care te pot costa timp, bani și oportunități pierdute.

Un consultant te poate ajuta să-ți faci o idee despre schimbările necesare pentru ca site-ul tău să fie mai prietenos cu utilizatorii (și să convertească mai bine).

Noi oferim 15 sesiuni de consultanță gratuită luna aceasta.

Te poți programa aici.

Pentru dezvoltatori web (developers)

Dacă ai un developer în firmă, el te poate ajuta cu o analiză profesionsită a site-ului. Tool-urile developerilor au fost updatate conform noului algoritm Google și le-am inclus pe lista de mai jos:

Do it yourself

Dacă nu lucrezi cu o agenție digitală și nici nu ai un developer în firmă, poți să-ți faci singur analiza site-ului (cel puțin la un nivel de suprafață). Chiar dacă nu-ți vei optimiza singur viteza de încărcare a paginilor, măcar îți formezi o idee despre ce poate fi îmbunătățit pe site pentru a avea o poziție mai bună pe Google și o rată de conversie mai mare.

În funcție de problemele identificate, vei ști dacă e nevoie să ceri ajutor specializat sau dacă site-ul tău e pregătit pentru schimbarea din 2021. 

Să începem.

Îți voi arăta pas cu pas procesul prin care îți poți îmbunătăți experiența de utilizator pe site. Neil Patel crede că optimizarea site-ului pentru noul algoritm trebuie făcută pagină cu pagină – iar eu nu pot decât să îl cred. 

Asta înseamnă că degeaba ai 2 pagini foarte bune (Home page și contact, de exemplu) dacă restul se încarcă greu, au pop-ups, conținut instabil, și așa mai departe.

#1 Start analiză SEO gratuită

Intră pe pagina asta și introdu URL-ul site-ului tău. Analiza durează aproximativ 10 minute.

 #2 Broken pages

În căsuța health check, asigură-te că nu ai broken pages. Acestea oferă o proastă experiență de utilizator.

algoritm Google, SEO: Google își schimbă algoritmul din 2021

#3 Viteză

Vezi viteza site-ului tău în căsuța de Site Speed. Încearcă să-ți aduci viteza de încărcare a site-ului la maxim 3 secunde, atât pe mobil cât și pe Desktop.

Mai multe despre viteza optimă de încărcare a paginilor web aici.

algoritm Google, SEO: Google își schimbă algoritmul din 2021

#4 Compară-te cu competiția

Sau cu liderul de piață. După ce ai terminat analiza site-ului tău, fă o analiză pentru site-ul competitorului tău principal sau a brandului care ocupă prima poziție pe Google. Vezi ce fac bine și cât de mare e diferența de calitate între site-ul tău și al celor care performează pe piață.

#5 Mergi mai departe

Și descoperă cele mai performante pagini ale competiției.

algoritm Google, SEO: Google își schimbă algoritmul din 2021
  1. Introdu URL-ul competitorului aici
  2. Mergi în secțiunea de Top Pages (în stânga ecranului)
  3. Intră pe cele mai bune pagini organice ale competiției și vezi ce experiență de utilizator oferă

Top pages organice ALY Media:

algoritm Google, SEO: Google își schimbă algoritmul din 2021

Pune-ți următoarele întrebări:

Ce fac ei ce am putea face și noi?

Cum se compară conținutul nostru cu al lor?

Care sunt diferențele dintre site-ul nostru și site-ul competitorului X (care apare în top 3 poziții Google)?

Concluzie

Experiența de utilizator va fi din ce în ce mai importantă pentru Google. Dacă clienții te găsesc pe acest motor de căutare, ea va deveni importantă și pentru tine. 

Un website care enervează foarte mulți utilizatori va fi taxat de noul algoritm și va obține o poziție mai proastă în top. 

La fel ca orice altă schimbare de algoritm Google, așteaptă-te să vezi mai multe revizuiri și schimbări. După cum am început acest articol, anunțul făcut de Google cu 6 luni în avans este cu adevărat unic și reprezintă o oportunitate rară de îmbunătățire și adaptare în online. Să profităm cu toții de ea!

Consultanță gratuită

Nu știi ce ai de făcut pentru a-ți pregăti site-ul pentru noul algoritm Google? Luna aceasta oferim 15 sesiuni gratuite de conultanță 1 la 1 cu unul din specialiștii noștri în web development și optimizarea conversiei.

Completează acest formular iar noi te vom suna pentru a programa o întâlnire telefonică (în limita locurilor disponibile).

Iar dacă ești hotărât să faci schimbări pozitive în online, scrie-ne despre proiectul tău la contact@alymedia.com sau dă-ne un telefon la 0733.177.355.

Share this on:

Facebook
Twitter
LinkedIn

ABOUT US

We’re the game changers of web development services. Our no compromise, no bullshit approach has led us to create projects that deliver outstanding results.

Follow us on

AlyMedia utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea si în activitatea curentă a AlyMedia cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

Privacy Settings saved!
Settings

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

These cookies are necessary for the website to function and cannot be switched off in our systems.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Decline all Services
Accept all Services