Ne place sau nu, lumea se va schimba după pandemia de COVID-19. A început să o facă deja. Noi, oamenii, suntem prin definiție speriați de schimbare dar asta nu trebuie să ne împiedice să acceptăm realitatea: lucrurile pur și simplu nu vor fi la fel.
O să trecem cu bine peste perioada asta însă impactul psihologic pe care pandemia îl are asupra noastră, a tuturor, va rămâne. Poate că mulți dintre noi nu vom vedea la fel o încăpere plină de oameni sau un buton de lift. Și exact ăsta este efectul pe care un marker somatic îl are asupra noastră: ne schimbă comportamentul pentru totdeauna.
Ce este un marker somatic
Un eveniment care te marchează emoțional atât de puternic încât nu-l poți uita niciodată. Atacurile de pe 11 Septembrie reprezintă un marker somatic. Știu exact unde eram, cu cine și ce am simțit când turnurile gemene s-au prăbușit. Aveam doar 8 ani.
Pandemia de COVID-19 este un marker somatic care ne va schimba viața într-un fel sau altul. Încă nu știu exact cum, dar au apărut primele semne care prezic cam cum va arăta lumea după trecerea pandemiei.
Primele schimbări din business aduse de COVID-19
Impactul economic
O spun direct: situația nu e roz. FMI a declarat că impactul economic pe care COVID-19 îl va avea va fi cel puțin la fel de mare ca cel al recesiunii din 2007 - 2009.
Scăderea bursei nu cauzează problemele, ci le reflectă iar milioane de oameni își vor pierde locul de muncă. Zeci de milioane vor fi impactate de scăderea veniturilor la nivel global.
Tehnologie
Acțiunile Zoom au crescut cu 100%, Netflix și-a dublat creșterea de noi abonați iar Amazon are termen de livrare de o lună pentru clienții premium (care în mod normal primeau comenzile în 2-3 zile). Business-urile care au investit în tehnologia și infrastructura necesare pentru o lume digitală acum culeg roadele.
eCommerce
Comerțul online a crescut de 6 ori la nivel global din 2010 până acum (acum e la 3.5 trilioane de dolari).
Impactul COVID-19 e deja vizibil. Într-un studiu recent, 50% dintre chinezi și 31% din italieni spun că au început să folosească comerțul online mai frecvent. În Statele Unite, comerțul online crește la o rată săptămânală de 52% iar conversia medie a crescut și ea cu 8,8%. În China, vânzarea online de articole de uz casnic a crescut cu 400% după izbucnirea epidemiei de coronavirus.
Iar acest trend va prinde amploare și în țările în care – din păcate – virusul se răspândește rapid. Nu toată lumea însă are de câștigat. Magazinele online de fashion de la noi spun că vânzările le-au scăzut considerabil - oamenii nu mai ies din casă deci nu mai cumpără articole de fashion. Plus că prioritățile s-au schimbat radical de pe o zi pe alta.
Cresc noi categorii
COVID-19 a creat și creșterea unor noi categorii de business. Dacă înainte oamenii erau sceptici să cumpere o legumă fără să pună mâna pe ea, acum circumstanțele ne forțează să vedem altfel cumpărăturile online de alimente și altele necesare casei.
Sunt oameni care încearcă pentru prima dată un supermarket online și probabil că sunt și noi utilizatori ai comerțului online în general. Iar odată făcut primul pas, un nou obicei este mult mai ușor de adoptat.
Echipa noastră susține producătorii locali de legume de pe lângă marile orașe care în perioada asta rămân cu marfa nevândută. Te sfătuim să faci la fel. Noi am comandat verdețuri în București de aici.
Contactul uman
Pandemia globală ne-a învățat că interacțiunea umană vine cu anumite riscuri. Să respiri același aer într-o încăpere, strângerile de mână și pupatul pe obraz – toate ne expun și cred că mulți oameni care trăiesc perioada asta se vor trezi mult după trecerea virusului că evită contactul uman inutil sau că se spală (foarte des) pe mâini. Înainte de pandemie ne puneam întrebarea:
De ce să facem asta online? Există un motiv?
După trecerea virusului, ne vom întreba:
De ce s-o facem în persoană? Există un motiv?
Munca de la distanță
Legat de contactul uman, știm cu toții că între a-ți pune un costum și a sta 2-3 ore zilnic în trafic și a lucra eficient de acasă stau doar 2 (maxim 3) aplicații și permisiunea șefului. Pandemia ne-a învățat principii de management prin care să coordonăm o echipă de la distanță.
Eficiența nu e dată de proximitatea fizică, ci de proceduri, responsabilități clare, obiective și taskuri. Managementul autoritativ și de control nu poate supraviețui pandemiei. Munca va deveni mai flexibilă și mai liberă iar oamenii vor începe să fie apreciați pentru rezultate și nu pentru orele petrecute la birou.
Spirit civic
Și mai puțin individualism. Ștefan Mandachi, omul de afaceri din spatele lanțului de restaurante Spartan, nu încetează să surprindă prin spiritul civic și implicarea de care dă dovadă.
Și nu e singurul.
Medici, polițiști, vânzători, farmaciști, curieri– toți își riscă viața pentru ca noi toți să rămânem pe linia de plutire.
Investiții în sănătate după COVID-19
Bill Gates ne-a avertizat dar nimeni n-a ascultat. Există șanse mult mai mari ca omenirea să dispară în urma unui virus decât din cauza unui război. Țările investesc în arme, scuturi anti-rachetă și avioane în timp ce adevărata amenințare vine azi sub forma unui inamic invizibil.
Pandemia de COVID-19 va atrage o nouă conștientizare la nivel global asupra importanței sănătății. Vom înțelege că o astfel de pandemie trebuie să te prindă pregătit și că e nevoie de investiții din timp, la fel ca în construirea unei armate. Fiecare țară va avea nevoie de propria armată de medici și specialiști, de echipamente și provizii de medicamente. Pentru ca următoarea amenințare – care probabil nu va avea o rată de mortalitate de doar 3% - să poată fi depășită cu succes.
Telemedicină
Sistemul nostru medical poate fi îmbunătățit în atât de multe aspecte. Știam asta deja dar poate că virusul COVID-19 va face lucrurile să se întâmple. Nu e necesar un drum la medicul de familie și o așteptare de ore întregi doar pentru a fi direcționat spre medicul specialist. Tot acest proces poate fi transferat în online iar câțiva români s-au gândit deja la ideea asta și au pus-o în practică.
Lanț de distribuție național mai puternic
Rupturi ale lanțurilor de aprovizionare vor apărea în multe țări odată cu închiderea granițelor. În țara noastră se discută încă de pe acum de o aprovizionare întreruptă în anumite categorii cauzată de oprirea importurilor. Altfel spus, e posibil ca pentru un timp să nu mai mâncăm pui din Belgia și lămâi din Turcia.
Creșterea în criză – se poate!
Există afaceri de succes care și-au început activitatea pe timp de criză. De fapt, sunt atât de multe încât am făcut o listă cu ele:
- General Motors – lansată în 1908, pe timp de criză. Venit pe 2019: $137.2 Miliarde.
- IBM – lansată în 1911, pe timp de criză. Venit pe 2019: $77.1 Miliarde.
- Disney – lansată în 1929, la începutul perioade de Great Depression. Venit pe 2019: 69.9 Miliarde.
- HP – lansată în 1939, pe timp de recesiune (PIB-ul scăzuse cu 19%). Venit pe 2019: $58.8 Miliarde.
- Hyatt – lansată în 1957, pe timp de recesiune. Venit pe 2019: $5 Miliarde.
- Microsoft – lansată în 1975, pe timp de recesiune (cea mai mare scădere de PIB din ultimii 20 de ani în urma crizei de petrol). Venit pe 2019: $125.8 Miliarde.
- FedEx – lansată în 1971, pe timp de recesiune. Venit pe 2019: $65.5 Miliarde.
Companiile de succes identifică noile nevoi și obiceiuri de consum din piață și se adaptează rapid. Nu te atașa de vechiul mod în care făceai lucrurile. O criză e momentul perfect să crești și să te adaptezi.
Ce poți face
- Investește în online
Iar dacă tipul tău de activitate depinde de un singur canal de vânzare sau de un singur tip de client atunci ia în considerare să îți diversifici activitatea. Dacă nu o poți diversifica, schimb-o. Afacerea ta nu este copilul tău, nu te atașa emoțional de o cale.
Business-ul e doar o cale prin care îți atingi misiunea și viziunea de business. Iar acestea rămân neschimbate pe timp de criză.
Pachetele de criză
Venim în sprijinul antreprenoriatului românesc cu soluții de criză pentru o prezență în online – rapidă și necostisitoare. Găsești pachetele aici. Construim rapid și eficient:
- Magazine online
- Site-uri de prezentare
- Landing pages
- Platforme de video streaming pentru antrenori de fitness sau săli de sport
- Platforme de educație pentru grădinițe
Vrem să fim un sprijin real așa că oferim și plata în rate pentru firmele aflate în dificultate.
2. Echilibrează situația
Criza vine cu multe dezavantaje pe care le știm cu toții. După un webinar de criză cu Monica Ion, expert mondial în remodelarea creierului, am învățat să privesc lucrurile într-o nouă perspectivă și să găsesc avantajele unei situații aparent dezastruoase.
La fel, am învățat să caut dezavantajele dintr-o situație aparent salvatoare, genială. Nu există situație bună sau rea, încărcătura asta o dăm noi lucrurilor. Privește fiecare situație într-un mod echilibrat și caută oportunități în adversitate.
Nu degeaba sunt firme care acum fac business-ul vieții lor, nu-i așa? 😊
3. Ia-o de la capăt
Poți ieși din asta ca un învingător, chiar dacă business-ul tău nu supraviețuiește. Nu trebuie să îți fie frică să o iei de la capăt atunci când lucrurile nu funcționează. Nu uita, un business este doar un tool pentru a atinge o viziune.
Tu cum crezi că se va schimba lumea după COVID-19? Lasă mai jos un comentariu și spune-mi ce crezi! 🙂
Stay safe, stay home.
Anda C.
Online Marketer @ALY Media