De ce să investești timp și resurse în îmbunătățirea vitezei de încărcare?
Creșterea vitezei website-ului produce:- Conversii mai mari.
- Mai mult engagement.
- Ranking mai bun în Google.
- O experiență a utilizatorului îmbunătățită (aka UX).
- În final, mai multe vânzări.
Unde te afli acum
Pentru a îmbunătăți ceva trebuie 1) să știi de unde pleci și 2) să măsori schimbările. Folosește tool-uri online gratuite pentru a măsura viteza curentă a website-ului tău. Noi folosim GT Metrix dar există multe opțiuni (Pingdom, Yslow sau WebPageTest). Nu uita să ții cont de geolocația serverului tău și cea a audienței tale. Unele tool-uri îți dau opțiunea de a alege geolocația, așa că selecteaz-o pe cea relevantă pentru audiența ta țintă.Care e viteza optimă?
Noi, de exemplu, garantăm viteza de încărcare sub 5 secunde a tuturor paginilor site-urilor realizate de noi . Cu toate astea, viteza primei pagini este undeva între 1 și 3 secunde în funcție și de grafica de pe pagină și de complexitatea ei. Acest aspect se numește “page weight” iar peste 23% din paginile web au un weight (alarmant) de peste 4MB. Cele 3 categorii de viteză arată cam așa:- Foarte bună: sub 3 secunde.
- Bună: viteza site-ului sub 7 secunde.
- Foarte proastă: orice peste 10 secunde.
- 70% din vizitatori sunt mai puțin dispuși să cumpere de pe un site care se încarcă greu.
- Bounce rate (pe românește rata de respingere sau procentul de oameni care iese de pe un site fără să facă vreo acțiune) crește odată cu secundele de încărcare. Mai exact, crește de la 9% pentru un site care se încarcă în 2 secunde la 38% pentru un site cu 5 secunde de încărcare.
- O secundă de așteptare în plus pe mobile impactează rata de conversie cu 20%.
- 8% din clienții care aboandonează coșul de cumpărături își justifică decizia prin viteza mică de încărcare a site-ului.